Prajitura cu ness

de Ancutsa in Prajituri, 3 Iun 2016 | 3509 vizualizari

 

Aceasta e una dintre prajiturile preferate ale familiei mele.

 

INGREDIENTE

  • Pentru pandispan:
  • 5 oua;
  • 5 linguri de zahar;
  • 1 pliculet zahar vanilat;
  • 1 pahar cu ulei;
  • 1 lingurita cu varf de praf de copt;
  • 5 linguri de faina;
  • 1 lingurita cacao.
  • Pentru bezea: Albusurile de la alte 3 oua;
  • Sirop din 4 linguri zahar + 40 ml apa.
  • Pentru crema de unt: cele 3 galbenusuri ramase;
  • 1 pachet de unt 80% grasime (200 g);
  • Sirop din 3 linguri de zahar + 30 ml apa;
  • 2 linguri de cacao;
  • 1 lingurita ness (sau cafea solubila);
  • 1 lingurita cafea.
Portii: 16
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu ness:

Se preincalzeste cuptorul.

 

Pandispanul:

Separam cele 5 oua. Batem cu mixerul albusurile cu zaharul, zaharul vanilat, iar cand spuma devine consistenta, adaugam rand pe rand galbenusurile, uleiul, praful de copt si faina, amestecand continuu.

Se toarna o parte din amestec intr-un castronel, adaugam o lingurita de cacao si amestecam bine. Turnam din amestecul alb intr-o tava (in care am pus foaie de copt), apoi turnam si din amestecul negru si cream un model cu ajutorul unei scobitori, dupa inspiratie. Se da la cuptorul incins pana se face auriu aluatul (asta inseamna cam 15-20 de minute), la foc mediu.

 

Cand este gata aluatul, il lasam la racit, apoi pregatim bezeaua.

 

Bezeaua:

Se face un sirop din 4 linguri zahar cu 40 ml apa (atat cat sa acopere zaharul). Incepem sa amestecam cu mixarul albusurile si cand incepe sa se formeze spuma, turnam usor cu ibricul siropul pe peretii vasului, amestecand continuu. Obtinem o bezea moale, dar consistenta. (Nu trebuie batuta nici prea mult, sa nu se taie!).

 

Se intinde cu grija bezeaua peste aluat cu ajutorul unui cutit, apoi se da la frigider. Acum preparam crema de unt.

 

Crema de unt:

Preparam din nou un sirop, acum din 3 linguri de zahar cu 30 ml apa.

Se amesteca un pic cu mixerul galbenusurile, apoi incepem sa turnam pe marginea vasului siropul cu ibricul, exact ca mai devreme. Se obtine o spuma. Se lasa un pic la racit.  (Daca am pune untul acum, s-ar topi.)

Veti vedea ca dupa ce s-a racit un pic, se vede din nou galbenusul acela. Amestecam din nou cu mixerul, sa redevina spuma, apoi adaugam untul taiat cubulete, putin cate putin.

Adaugam si nessul, cafeaua si cacaoa si mixam bine. In momentul in care adaugam cacaoa, observam ca va capata o textura cremoasa – deci crema s-a definit. Se obtine o crema tare, consistenta. Nu exagerati cu nessul, pentru ca tinde sa dea o amaraciune cremei. Eu consider ca o lingurita de ness si una de cafea sunt suficiente.

 

Asamblam:

Se scoate tava din frigider, se intinde crema peste bezea cu multa grija. O sa va fie mai usor daca turnati crema cu un sprit sau pos.

 

La final, se pudreaza prajitura cu ness sau cacao si se da din nou la frigider. Se serveste rece.

 

Pofta Buna!

 

 

Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:  http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2015/07/prajitura-cu-ness.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu ness" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Omletă țărănească - Micul dejun perfect

pe 02.07 la 16:48

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

pe 02.07 la 15:59

Ciuperci pane cu sos de iaurt grecesc - Aperitiv delicios și rapid

pe 02.07 la 11:34

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

pe 01.07 la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

pe 01.07 la 15:43

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu ness