Initial am vrut sa fac reteta asta http://pusikmea.blogspot.com/2011/11/prajitura-cu-mere-si-gutui.html , dar mi-am adus iar aminte de albusurile care le mai am prin congelator, asa ca am adaptat-o dupa situatia data ...si chiar e mai buna si mai frumusica :))
V-o recomand cu incredere si mare drag.
pentru blat:
pentru umplutura:
pentru bezea:
Batem ouale cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul, dupa care adaugam zaharul in ploaie si mixam pana se dizolva zaharul, apoi adaugam uleiul si omogenizam bine compozitia.
Amestecam faina cu praful de copt, dupa care o adaugam peste oua, alternand cu laptele.
Aluatul trebuie sa fie mai gros decat cel de clatite ( trebuie sa curga din lingura)
Curatam merele de coaja si le dam pe razatoare.
Punem merele rase intr-o craticioara, adaugam zaharul, untul si scortisoara si punem pe foc sa se caleasca pana scade tot sucul.
Ungem tava de la cuptor cu unt/margarina/ulei, dupa care o tapetam cu faina si turnam compozitia rezultata in ea.
Dam la cuptorul preincalzit 10 - 12 minute, nu trebuie sa se coaca foarte bine, ci atat cat sa putem pune merele calite.
Intre timp facem bezeaua asa:
Mixam albusurile cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul, dupa care adaugam zaharul in ploaie si mixam pana se topeste si devine o spuma densa, lipicioasa, iar la sfarsit adaugam vanilia.
Scoatem tava din cuptor, punem merele calite peste blat, iar peste mere punem bezeaua.
Dam din nou tava la cuptor, la foc foarte mic cu usa cuptorului intredeschisa, cca. 40 de minute, pentru a se intari bezeaua si a se usca incet.
Prajitura se taie cand s-a racit foarte bine.