Am pornit cu gandul sa fac o prajitura simpla cu mere, insa am ajuns la aceasta prajitura putin mai "pompoasa", cum ar zice unii din familia mea. Hai sa mai pun si din aia, dar hai ca mai am si niste piscoturi si tot asa pana am ajuns la acest rezultat, un rezultat delicios!
Pentru blat:
Pentru crema:
In plus:
Merele caramelizate:
Spalam merele, le decojim si le taiem cuburi potrivite.
Le transferam intr-o cratita, adaugam zaharul, scortisoara si untul.
Punem cratita pe foc, amestecam bine pana zaharul este topit, apoi le lasam 5 minute la foc mic sa fiarba.
Cand sunt gata, tragem cratita de pe foc, lasam merele sa se raceasca.
Blatul:
Galbenusurile le mixam cu zaharul, apoi si cu uleiul.
Adaugam laptele, apoi praful de copt, vanilia si faina.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, apoi le incorporam in compozitia de galbenusuri, cu ajutorul unei palete.
Ungem cu unt si tapetam cu hartie de copt o tava rotunda cu diamentrul de 26 cm.
Turnam merele, le nivelam, apoi punem compozitia de blat si o nivelam.
Introducem prajitura in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, cam pentru 20-25 de minute. Facem testul cu scobitoarea si cand este gata, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca.
Prajitura rece, o rasturnam pe un platou, sa fie cu merele in sus.
Crema:
Mixam mascarponele cu zaharul pudra, vanilia si coaja rasa de lamaie.
Separat, mixam frisca lichida rece, dar nu de tot.
O incorporam peste mascarpone si mai mixam putin.
In jurul prajiturii de pe platou punem un inel detasabil.
Punem cam jumatate din crema, o nivelam.
Trecem piscoturile prin zeama de compot, le asezam in tava, apoi punem restul de crema si o nivelam.
Dam prajitura la frigider 2-3 ore.
Dupa acest timp, o scoatem din frigider, indepartam inelul detasabil.
O pudram cu cacao, apoi o decoram cu bucati de mere, miez de nuca, struguri, frunze de menta si ce va mai place.
Portionam si servim. Sa aveti pofta!