Mie imi plac blaturile cu mac sau nuca , si nu refuz cafeau ..asa ca aceasta prajitura , pe care eu am facut-o in forma de tort a fost un deliciu
Blatul :
Pregatim o tava si pornim cuptorul
Separam ouale , albusurile le punem intr-un castron mai adanc , iar galbenusul in altul .
Faina o cernem si o amestecam cu praful de copt si cu macul macinat .
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare si cu zaharul .
Lasam mixerul deoparte si cu o lingura de lemn amestecam galbenusurile si adaugam faina si apa .
Omogenizam bine si dam la cuptor pana cand trece testul scobitorii .
Crema :
Galbenusurile le punem intr-o oala mica , le amestecam energic cu zaharul , laptele si faina ( se pot adauga diferite arome ) si punem aceasta compozitie pe foc .
Amestecam continuu ca sa nu se faca gogoloase sis a nu se prinda ,pana cand se ingroasa bine .
Racim rapid aceasta crema , acoperita cu folie ( acoperim cu folie alimentara si punem oala cu crema in in apa rece )
Cand s-a racit punem linguritele cu ness sau cafea solubila si amestecam .
Separat batem frisca si cand este batuta o amestecam peste crema .
Blatul racit in taiem in doua sau trei (dupa cum doriti ) si il insiropam cu siropul format din 50 ml apa , 50 ml cafea fiarta si 2 linguri zahar .
Punem crema , dar lasati putina si pentru ornat daca doriti sa ornate cu crema ( se poate glazura cu ciocolata, pudra cu zahar, sau cu frisca ) si da-ti la rece pana in momentul servirii .
1
se poate face si in tava normala de prajitura , eu am facut intr-o forma de stea