Prajitura cu mac, nuca si gem

de Sidy in Prajituri, 21 Feb 2013 | 28905 vizualizari

 

Ce ar trebui sa aiba in ea o prajitura buna ???Multa nuca, gem de caise si ...de ce nu, mac !
Ei, prajitura aceasta, luata din caietul cu bunatati al maicutei mele, le are pe toate trei.Are si multe calorii, nu zic nu, dar o data pe semestru, parca merge...
Asa ca va poftesc la o felie buna, buna...Parol !

 

INGREDIENTE

  • -pentru aluat:
  • 800 g faina
  • 200 g unt
  • 1 lingura untura
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri smantana
  • 20 g drojdie
  • 200 g zahar
  • -pentru umplutura cu nuca:
  • 250 g nuca macinata
  • 150 g zahar
  • esenta de rom
  • 50 g stafide
  • 100 ml lapte
  • -pentru umplutura cu mac :
  • 150 g mac macinat
  • 150 g zahar
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 zahar vanilat
  • 50 g stafide
  • 100 ml lapte
  • - un borcan gem de caise
  • - pentru glazura:
  • 2 linguri cacao
  • 6 linguri zahar
  • 3 linguri apa
  • 100 g unt
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu mac, nuca si gem:

Punem drojdia sfaramata in putin lapte caldut cu o lingurita zahar sa dospeasca, la loc caldut.

Separam galbenusurile de albusuri.

Stafidele le tinem intr-o cana cu apa calduta in care am adaugat putina esenta de rom.

Intr-un bol mai mare amestecam faina cu untul si untura, adaugam galbenusurile, zaharul si drojdia dospita.Framantam sa iasa un aluat omogen, sfaramicios.

Impartim aluatul in 4 parti egale, acoperim cu un servet si lasam sa dospeasca 15 minute.

Incalzim cuptorul la 180 de grade C , iar in tava de 25cmX35 cm punem hartie de copt.

Macul macinat, zaharul si laptele le dam in clocot, apoi amestecam cu coaja de lamaie si 50 g din stafidele scurse .

La fel procedam si cu nuca, o dam intr-un clocot apoi ii adaugam esenta de rom si stafidele ramase si scurse.

Intindem cu sucitorul prima foaie, asezam umplutura de mac peste ea.

Intindem a doua foaie si punem un strat de gem de caise, intins uniform,

Urmeaza a treia  foaie intinsa peste care punem umplutura de nuca si deasupra intindem a patra foaie.

Dam tava la cuptorul incalzit, pe care il reducem la 160 de grade si lasam prajitura sa se coaca aproximativ o ora pina se rumeneste deasupra.

Scoatem prajitura din cuptor si o lasam sa se raceasca in tava.

Preparam glazura din untul moale la temperatura camerei, pe care il amestecam bine de tot cu cacaoa si zaharul. Dupa ce s-au omogenizat adaugam apa fierbinte si punem glazura peste foaia de deasupra.

Dam prajitura la rece pentru cateva ore , apoi o taiem cu un cutit bine ascutit , inmuiat in apa fierbinte.

Pofta mare sa aveti....o felie va va satisface dorul de dulce !

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu mac, nuca si gem" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu nuca si crema de vanilie