Imi place sa fac dulceata cu toate ca nu prea se consuma la noi in casa, dar o folosesc la prajituri, cum este cazul de fata.
Dar trebuie sa mentionez ca dulceata pe care o folosesc la prajituri o prepar din start mai fluida si cu mai putin zahar.
A iesit o prajitura foarte buna, cu blat usor umed si marmorat cu coacaze, iar bezeaua cu coacaze a innobilat-o pe deplin.
Pentru blat, aducem toate ingredientele la temperatura camerei, in special untul care trebuie sa fie moale.
Frecam galbenusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul si untul moale pana se omogenizeaza compozitia.
Adaugam iaurtul si praful de copt si amestecam energic, asa incat praful de copt se va stinge in aciditatea iaurtului, apoi incorporam treptat faina.
Ne oprim din a adauga faina, cand vom obtine o compozitie putin mai groasa decat cea de chec.
Mie mi-a inglobat cam 500 g de faina.
Punem 1/4 din compozitie intr-un alt vas si adaugam dulceata de coacaze plus doua linguri de faina, ca se va mai dilua compozitia datorita siropului.
Tapetam tava cu hartie de copt si intindem in ea mai intai compozitia simpla, apoi compozitia cu dulceata si trecem cu o furculita prin ea sa se marmoreze usor si compozitia simpla.
Dam tava la cuptor pentru 30 de minute la 180 de grade.
Pentru bezea, mixam albusurile cu un praf de sare, pana devin spumoase, apoi adaugam zaharul, zeama de lamaie, dulceata de afine si nuca de cocos.
Scoatem tava din cuptor si intindem rapid bezeaua peste blatul usor copt.
Dam din nou tava la cuptor pentru 15 minute, sau pana cand bezeaua se rumeneste si prajitura se coace bine.
Lasam prajitura sa se raceasca bine, inainte de a o portiona, altfel blatul va lasa senzatia de necopt.
A iesit o prajitura dulce-acrisoara si de mare efect, fiind altceva decat prajiturile cu care i-am obisnuit pe ai mei pana acum.
Sper sa va fie de folos reteta mea!
1
Dulceata de coacaze poate fi inlocuita cu dulceata de afine, mure, sau alte fructe de padure.