Azi am aranjat niste mere pe balcon si din cele cu tendinta de a se strica am facut o placinta ca tot imi reprosau ai mei ca nu au ceva dulce.
Merele le-am curatat de coaja si de partea cu samburi si le-am feliat. Am tapetat o tava de 20/33 cm cu hartie de copt si am asezat feliile de mere pe trei randuri si am presarat peste ele scortisoara si zahar vanilat.
Untul l-am pus pe foc cu o parte din lapte pana la topirea acestuia, apoi am amestecat cu partea cealalta de lapte pentru a-i grabi racirea.
Am separat albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le-am frecar cu doua linguri de zahar, iar albusurile le-am batut cu putina sare si restul de zahar. Peste galbenusuri am adaugat laptele si untul, apoi faina si am omogenizat, apoi am adaugat albusurile si coaja rasa de lamaie. Aluatul este mai cursiv decat cel de pandispan.
Am pus aluatul peste mere si am dat tava la cuptor pentru 40 minute la 180 grade.
Placinta iese putin cremoasa la mijloc, iar deasupra si jos se formeaza cate un strat de blat. Merele se ridica deasupra sau mai raman prin crema.
Placinta se taie rece, dar pofticiosii nerabdatori au taiat-o calduta.
1
Este recomandat a se taia cand s-a racit de tot pentru a se intari partea de la mijloc.
2
Se poate pudra cu zahar.