Am adunat din livada socrilor toate merele care am considerat noi ca nu rezista pana la toamna si am inceput seria placintelor.
Am inceput cu aluatul care trebuie sa stea la rece 1-2 ore.
Am frecat untul la temperatura camerei cu zaharul, am spart ouale si le-am pus neseparate peste si am omogenizat. A urmat uleiul si apa, minerala in care am dizolvat praful de copt si bicarbonatul. La sfarsit am pus faina putin cate putin si am mixat, apoi am rasturnat pe planseta de lucru si am framantat. A rezultat un aluat nelipicios si nu prea tare. De regula la reteta se pune ca se pune faina cat cuprinde, eu am cantarit sa va spun sigur cat mi-a intrat mie, tinand cont ca faina mea nu e din cea calitativa(gen 000).
Am lasat aluatul la frigider aproximativ 2 ore.
Intre timp am pregatit merele. Le-am decojit am scos mijlocul si le-am trecut prin robot(n-am mai avut rabdare sa le dau pe razatoare).
Intr-un tuciulet pe foc am pus zaharul(cele 5 linguri), am lasat putin sa se caramelizeze(dar nu de tot) si am rasturnat merele. Am lasat cateva minute fara sa amestec pentru a se dilua zaharul in sucul de mere, apoi am amestecat. Am tinut pe foc aproximativ 30 de minute pana cand s-au colorat, apoi am ridicat, am adaugar grisul, am amestecat si am lasat la racit.
Aluatul odihnit l-am impartit in doua, punand mai imult in partea care se aseaza jos. Am intins prima parte si am asezat in tava tapetata cu hartie de copt, am rasturnat compozitia de mere si am acoperit cu ultima parte de aluat. Am intepat cu furculita din loc in loc si am copt la temperatura de 180 grade celsius 40 minute.
De regula se taie rece, dar pofticiosii nu au avut rabdare si au mancat calduta.
Am pudrat(rece) cu zahar pudra cu aroma de vanilie. Din pacate mi-a lipsit scortisoara pentru a fi reusita pe deplin, dar a fost gustoasa si fara.