Mi-a placut reteta asta.E usoara si pe placul meu.Sper sa va placa si voua in caz ca nu ati facut-o deja.
Amestecam untul rece ,taiat bucatele cu faina(ne oprim din faina cam 30 gr pentru presarat pe planseta ,cand intindem coca) ,sarea,apoi ouale si apa,coaja de lamaie.Nu framantam ,doar amestecam cu o lingura .Dam la frigider cel putin pentru o ora.
Intre timp facem umplutura.
Intr-o cratita ,pe foc,punem untul (1/4 pachet),adaugam ciresele desfacute de samburi ,zaharul si vinul .Lasam pe foc pana ce se evapora cam jumatate din lichid .Diluam doua linguri de amidon alimentar in ceva lichid luat de pe foc ,din cirese(ele lasandu-si si din sucul propriu).Il amestecam pe foc in cirese si nu-l lasam sa se ingroase prea tare,rapid facem operatiunea asta.Tragem de pe foc ,incorporam si coniacul,dam iar pe foc pentru un clocot si gata umplutura.Nu lasam mult pe foc pentru ca oricum se va coace la cuptor iar ciresele nu trebuie sa le zdrobim prea tare.
Nu am pus esente pentru ca am vrut sa se pastreze mirosul vinului,coniacului...
Intr-o forma unsa cu unt sau margarina si tapetata cu faina punem o foaie intinsa din coca pregatita.Ridicam marginile de coca peste marginile vasului in care ne-am propus sa o dam la cuptor.
Punem umplutura rece,la temperatura camerei ,peste foaia de placinta.
Deasupra punem o alta foaie de coca pe care o intepam sau o decupam asa cum am facut eu.Marginile celor doua foi de coca le lipim bine.Ungem cu ou deasupra si dam la cuptor ,la foc potrivit , pana se rumeneste usor.
Taiem rece si servim alaturi de o inghetata de vanilie.
1
ciresele nu se lasa prea mult pe foc ca sa nu le zdrobim
2
umplutura nu se pune fierbinte
3
aluatul trebuie sa stea cat mai mult la frigider
4
cratita in care se coace nu este prea mare in diametru si nici prea inalta.