Pizza este mâncarea preferată a multor oameni, deoarece este foarte gustoasă și poate fi preparată ușor și acasă. De obicei, pizza Calzone are forma unui corn, dar se poate face și în formă de triunghi sau semicerc și se prepară cu șuncă, mozzarella și sos de rosii.
Puteți să o preparați însă cu orice ingrediente aveți la îndemână, prin frigider.
Din ingredientele de mai jos au rezultat două pizza Calzone (o pizza cu șuncă, cașcaval și cremă de brânză și o pizza cu șuncă, cașcaval și telemea).
Preparare aluat:
Se face un aluat elastic, potrivit de moale și nelipicios din: făină, ou, sare, drojdie și apă caldă. După o scurtă frământare adăugați ulei de măsline și lăsați aluatul la dospit cca 15-20 minute, la căldură.
Aluatul crescut se împarte în două. Se frământă din nou fiecare parte de aluat şi se strânge în două sfere mai mici și se mai lasă la dospit până ce pregătim ingredientele pentru umplutură.
Preparare ingrediente pentru umplutură:
În timp ce aluatul dospește, pregătim ingredientele.
Șunca se taie bucățele nu prea mari.
Cașcavalul se dă prin răzătoarea mare iar telemeaua prin cea mică.
Batem un ou într-o cană, cu furculița, pentru uns.
Preparare Pizza Calzone cu brânză:
Se ia o bilă de aluat și se întinde cu mâna sau cu sucitoarea, foaie subțire, aproximativ rotundă, de cca 2-3 mm grosime.
Se pune umplutură pe jumătate de foaie de aluat, având grijă să se lase liberă o margine de aproximativ 2 cm. Se unge mai întâi cu suc de roșii după care se pune un strat de cca 50 g cașcaval, un strat de cca 100 g de șuncă, un strat de cca 100 g cremă de brânză (sau telemea) și un ultim strat de cca 50 g cașcaval. Deasupra se pune sare și piper, după gust, oregano și eventual puțin suc de roșii.
Se pliază apoi cu jumătatea de aluat neacoperită cu umplutură şi se rulează pe margine, pentru a nu ieşi compoziţia afară. Se aşază într-o tavă în care am pus hârtie de copt şi se unge deasupra cu ou, câteva picături de suc de roșii și sare de Himalaya. Se crestează în câteva locuri deoarece se umflă când se coace în cuptor. La fel se procedează și cu cealaltă bilă de aluat.
Preparare sos de roșii:
Eu pun foarte puțin suc de roșii în umplutură, ca să nu fie apoasă. Puteți pune suc de roșii, din belșug, atunci când o serviți sau puteți prepara un sos amastecând sucul de roșii cu ulei de masline, sare după gust și câteva frunze de busuioc proaspăt, dacă doriți!
Coacere pizza:
Tava cu cele două pizza Calzone se pune în cuptorul foarte bine încins şi se coc până ce se rumenesc frumos. Nu le țineți prea mult la cuptor, deoarece blatul se întărește/usucă prea tare. Se scoate tava din cuptor, se lasă cca 5 minute să se răcorească.
Se servește cât încă este fierbinte, cu suc sau sos de roșii, dacă vă place.
Poftă bună!
1
Încingeți bine cuptorul, în prealabil.
2
Folosiți drojdie proaspătă pentru ca blatul să crească și să fie cât mai aspectuos.
3
Nu țineți prea mult la cuptor deoarece blatul se întărește prea tare.
4
Ingredientele cum ar fi cremă de brânză, șunca și cașcavalul pot fi în cantități mai mari sau mai mici, după gustul fiecăruia.
5
În loc de șuncă, puteți folosi kaizer, mușchiuleț, salam, șunculiță...
6
În loc de cremă de brânză puteți folosi brânză de vaci, telemea, caș...
7
Puneți cât de mult suc de roșii vă place, atunci când o serviți!
8
Crestați blatul în câteva locuri deoarece se umflă când se coace în cuptor.
9
Puteți prepara un sos amestecând sucul de roșii cu ulei de masline, sare după gust și câteva frunze de busuioc proaspăt, dacă vă place.
10
Dacă nu aveți sare de Himalaya, puteți folosi sare de mare sau sare obișnuită, grunjoasă.