Pieptul de porc conservat în saramură, la borcan și fără fierbere, este o gustare excelentă pentru orice ocazie. Îmi place foarte mult dar este pentru prima dată când îl prepar în acest fel. Deși acest produs poate fi consumat abia după 3-4 săptămâni, vă spun drept, merită să așteptați până când acest deliciu culinar, este gata. Este o rețetă, preparată la rece, cum se mai spune. Există voci care spun că acest preparat ar putea fi consumat doar după căteva zile! Personal nu cred acest lucru deoarece pieptul (sau slănina crudă) de porc are nevoie de mai mult timp ca să se macereze și să se frăgezească, pentru ca apoi să poată fi consumat!
Pentru a pregati Piept de porc in saramura, la borcan - reteta simpla, fara fierbere, sunt necesare ingredientele urmatoare: piept de porc, apa, sare, usturoi, condimente.
Cum se prepara Piept de porc in saramura, la borcan - reteta simpla, fara fierbere
În primul rând, pregătim o saramură saturată. Dizolvăm sare neiodată în apă rece, până când nu mai acceptă sare și oul proaspăt plutește deasupra!
O metodă mai rapidă de a obține saramura saturată este să punem apa la îmfierbântat, într-o oală, pe foc. Adăugăm sarea și amestecăm până ce se dizolvă complet. Aducem saramura până la punctul de fierbere, apoi oprim focul și o lăsăm să se răcorească.
Între timp pregătim celelalte ingrediente. Spălăm carnea, o uscăm tamponând-o cu șervețele de bucătărie, după care o tăiem felii de 2-3 cm (ca să încapă în borcane), după pofta fiecăruia. Curățăm, spălăm și tăiem usturoiul în feliuțe subțiri.
Răspândim ingredientele în borcanele pregătite dinainte, respectiv pieptul de porc, frunzele de dafin, boabele de piper, usturoiul și cimbrul. Deasupra turnăm saramura rece, acoperim borcanele cu capace, fără să le închidem ermetic, Când saramura s-a răcit complet, capsăm bine borcanele și le dăm la cămară, într-un loc întunecos și răcoros, pentru 3-4 săptămâni, ca să se macereze și să obținem un piept de porc fraged și gustos.
Important: Saramura se va colora în roșu de la sângele pe care-l va lăsa pieptul de porc. Din acest motiv vom schimba saramura, de câteva ori, chiar și zilnic la nevoie, până când aceasta va rămâne limpede. Se mai pot adăuga condimente: dafin, boabe de piper, coriandru, enibahar, rozmarin și câțiva căței de usturoi zdrobiți.
După cele 3-4 săptămâni, când pieptul este gata, îl scoatem, îl tamponăm cu șervețele de bucătărie și-l punem în frigider. La fel de bine, putem să-l lăsăm în continuare în saramură, în borcanele bine capsate, deoarece pieptul își va lua sare, doar cât are nevoie! Vă garantez că veți fi foarte încântați de ce a ieșit și o să serviți, cu multă plăcere!
Iti recomandam si reteta de Reteta de piept de porc afumat copt in foi de varza sau varianta de Muschi afumat, de casa.
Poftă bună!
1
Puteți să folosiți slănină crudă, în loc de piept de porc.
2
Dacă în cămară este mai răcoare, s-ar putea ca să trebuiască să lăsați mai mult timp, la macerat.
3
Puteți folosi și alte condimente, cum ar fi: coriandru, enibahar, rozmarin, dacă vă place!
4
Dacă aveți posibilitatea, puteți folosi slatină (apă sărată de izvor) pentru conservare.
5
Condimentele pe care le folosiți, pot fi în cantitatea potrivită gustului fiecăruia.
6
Puteți folosi și borcane mai mare dacă doriți. În acest caz puteți tăia pieptul/slănina în fâșii mai late, chiar și de o palmă.