Piept de porc in saramura, la borcan - reteta simpla, fara fierbere

de vasimur in Porc, 4 Ian 2025 | 336 vizualizari

 

Pieptul de porc conservat în saramură, la borcan și fără fierbere, este o gustare excelentă pentru orice ocazie. Îmi place foarte mult dar este pentru prima dată când îl prepar în acest fel. Deși acest produs poate fi consumat abia după 3-4 săptămâni, vă spun drept, merită să așteptați până când acest deliciu culinar, este gata. Este o rețetă, preparată la rece, cum se mai spune. Există voci care spun că acest preparat ar putea fi consumat doar după căteva zile! Personal nu cred acest lucru deoarece pieptul (sau slănina crudă) de porc are nevoie de mai mult timp ca să se macereze și să se frăgezească, pentru ca apoi să poată fi consumat!
Pentru a pregati Piept de porc in saramura, la borcan - reteta simpla, fara fierbere, sunt necesare ingredientele urmatoare: piept de porc, apa, sare, usturoi, condimente.
 
 

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Piept de porc in saramura, la borcan - reteta simpla, fara fierbere
  • 1 kg piept de porc proaspăt
  • 1 litru de apă
  • 8-10 linguri de sare (cam 200-250 g)
  • 6-7 căței căței de usturoi
  • 5-6 frunze de dafin
  • 2-3 lingurițe piper boabe
  • 2-3 boabe enibahar (opțional)
  • 1 crenguță cimbru uscat (opțional)
  • 2-3 borcane de 300 ml
Portii: 3
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Piept de porc in saramura, la borcan - reteta simpla, fara fierbere:

Cum se prepara Piept de porc in saramura, la borcan - reteta simpla, fara fierbere

În primul rând, pregătim o saramură saturată. Dizolvăm sare neiodată în apă rece, până când nu mai acceptă sare și oul proaspăt plutește deasupra!

O metodă mai rapidă de a obține saramura saturată este să punem apa la îmfierbântat, într-o oală, pe foc. Adăugăm sarea și amestecăm până ce se dizolvă complet. Aducem saramura până la punctul de fierbere, apoi oprim focul și o lăsăm să se răcorească.

Între timp pregătim celelalte ingrediente. Spălăm carnea, o uscăm tamponând-o cu șervețele de bucătărie, după care o tăiem felii de 2-3 cm (ca să încapă în borcane), după pofta fiecăruia. Curățăm, spălăm și tăiem usturoiul în feliuțe subțiri.

Răspândim ingredientele în borcanele pregătite dinainte, respectiv pieptul de porc, frunzele de dafin, boabele de piper, usturoiul și cimbrul. Deasupra turnăm saramura rece, acoperim borcanele cu capace, fără să le închidem ermetic, Când saramura s-a răcit complet, capsăm bine borcanele și le dăm la cămară, într-un loc întunecos și răcoros, pentru 3-4 săptămâni, ca să se macereze și să obținem un piept de porc fraged și gustos.

Important: Saramura se va colora în roșu de la sângele pe care-l va lăsa pieptul de porc. Din acest motiv vom schimba saramura, de câteva ori, chiar și zilnic la nevoie, până când aceasta va rămâne limpede. Se mai pot adăuga condimente: dafin, boabe de piper, coriandru, enibahar, rozmarin și câțiva căței de usturoi zdrobiți.

După cele 3-4 săptămâni, când pieptul este gata, îl scoatem, îl tamponăm cu șervețele de bucătărie și-l punem în frigider. La fel de bine, putem să-l lăsăm în continuare în saramură, în borcanele bine capsate, deoarece pieptul își va lua sare, doar cât are nevoie! Vă garantez că veți fi foarte încântați de ce a ieșit și o să serviți, cu multă plăcere!

Iti recomandam si reteta de Reteta de piept de porc afumat copt in foi de varza sau varianta de Muschi afumat, de casa.

Poftă bună!

TIPS-URI

1

Puteți să folosiți slănină crudă, în loc de piept de porc.

2

Dacă în cămară este mai răcoare, s-ar putea ca să trebuiască să lăsați mai mult timp, la macerat.

3

Puteți folosi și alte condimente, cum ar fi: coriandru, enibahar, rozmarin, dacă vă place!

4

Dacă aveți posibilitatea, puteți folosi slatină (apă sărată de izvor) pentru conservare.

5

Condimentele pe care le folosiți, pot fi în cantitatea potrivită gustului fiecăruia.

6

Puteți folosi și borcane mai mare dacă doriți. În acest caz puteți tăia pieptul/slănina în fâșii mai late, chiar și de o palmă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Piept de porc in saramura, la borcan - reteta simpla, fara fierbere" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (7)

miki_a 1

05.01.2025, 21:17

Interesantă rețeta! Să vii să ne aduci și rezultatul final!

mihaelar63 1

06.01.2025, 02:58

Rocsi 1

06.01.2025, 19:38

Chiar pare tare faina reteta! Sigur ca iesi ceva tare bun!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

RODIMUR

2166 puncte

Catalina L

1672 puncte

Rocsi

1388 puncte

mirela0911

1000 puncte

abstract01

400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Piept de porc cu cartofi si rozmarin