Peltea de gutui si mere

de Merisor in Dulceata / Gem, 30 Oct 2013 | 13049 vizualizari

 

Saptamana aceasta mi-am ocupat-o numai cu prepararea gutuilor, ca tare multe am mai primit!
Am facut in fiecare zi si dulceata si gem si peltea si voi mai face.

 

INGREDIENTE

  • 3 Kg gutui (coji si cotoare)
  • 1,500 kg mere (cu coaja rosie)
  • 3 kg zahar
  • 2 batoane scortisoara
  • 4 L apa
  • 1 lamaie
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Peltea de gutui si mere:

Am spalat foarte bine gutuile cu buretele de vase pentru a indeparta definitiv puful de pe ele.

Le-am curatat coaja si am indepartat cotoarele.

Pulpa am folosit-o la dulceata si gem.

Merele spalate si ele le-am taiat in sferturi.

Am pus intr-o oala de 8 L cojile, cotoarele gutuilor si merele si le-am acoperit cu apa.

Am pus oala pe foc mediu si am lasat sa fiarba pana cand au inceput sa se paseze toate ingredientele, apoi am strecurat zeama printr-un tifon curat.

Am masurat lichidul rezultat si am adaugat 1 kg de zahar la litrul de lichid.

Au rezultat 3 litri de lichid.

Apoi am pus vasul cu lichid si zahar la foc incet, am adaugat 2 batoane de scortisoara, zeama de la o lamaie si am fiert, pana cand s-a format ca o gelatina, aproximativ 4 ore.

Pe parcursul fierberii am mestecat din cand in cand cu o spatula de lemn si am incercat consistenta, punand cate putin lichid intr-o farfurie si lasand sa se raceasca.

Cand am obtinut consistenta dorita am stins focul si am pus pelteaua fierbinte in borcanele sterilizate, am inchis capacele si am mai dat borcanele la cuptor pentru 5 minute, apoi am stins cuptorul si am lasat borcanele acolo pana a doua zi cand s-au racit complet.

Au rezultat 6 borcane de aproximativ 400 gr.

Am etichetat borcanele si le-am trecut in camara.

A iesit o peltea foarte frumoasa la culoare!

TIPS-URI

1

se poate adauga dupa preferinta si esenta de vanilie sau zahar vanilat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Peltea de gutui si mere" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cozonac cu smantana

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

Fursecuri Arici - Deliciul fraged și aromat cu nucă

pe 23.12 la 10:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Peltea de gutui