Gutuie dulce amaruie cu aroma de Toamna,bine-ai poposit la mine-n camara.....
Sa incepem cu inceputul. Adica gutuia, simbol al Toamnei,nume latinesc Cydonia Oblonga......avem gutui,bun pana aici....sa ne apucam de treaba...Pentru peltea avem nevoie de coaja si cotorul gutuii, dar nu sughita nici gutuia intreaga. Dar cum noi suntem gospodine bune, facem din rahat bici ca sa trosneasca. Asa si eu, am facut dulceata,cojile,cotoarele si gutuile mai mici le-am pus la fiert intr-o oala de 10 l, am fiert pana fructul a fost patruns. Apoi am strecurat zeama obtinuta, am masurat-o, 2,5 l, apoi am pus-o intr-o oala, am adaugat 2,5 kg zahar,am lasat sa dea un clocot,am adaugat feliile de gutuie crude si-am lasat sa fiarba pana au fost patrunse feliile. Le-am scos din zeama si am lasat sa fiarba mai departe, pana a scazut suficient cat sa se lege bine.Am facut testul, punand intr-o farfurioara un pic de zeama si bagand-o la congelator,ca sa-i incerc consistenta. Cand a scazut suficient, o turnam fierbinte in borcane, in fiecare borcan punem cateva felioare de gutuie. Invelim borcanele intr-o patura si le lasam sa se raceasca pana a doua zi,cand le depozitam in camara. Pelteaua se serveste intr-un pahar inalt cu apa rece, cel putin eu asa am pomenit acasa la bunica mea, chestie ce ma duce cu gandul la schitele lui Caragiale. Urmeaza reteta de marmelada, obtinuta din cojile si pulpa de gutuie , dupa ce au fost fierte ca sa obtinem zeama pentru peltea.