Intrucat suntem mari consumatori de pastrama de oaie, aceasta este unul din preparatele care nu prea-mi lipsesc din congelator. Imi place s-o prepar eu, pentru a evita pastrama prea sarata sau prea uscata din comert.
Desfacem carnea de oaie, astfel incat sa avem un strat de cca 1 cm. ( Daca e prea groasa nu se va patrunde bine la frigere, iar daca e prea subtire se va arde )
Intr-un vas adanc preparam sosul cu care vom unge carnea de oaie : Usturoiul il curatam si-l pisam , apoi adaugam sare, piper, cimbru, delikat, si vin rosu. Amestecam bine si turnam peste bucatile de carne, avand grija sa acoperim foarte bine fiecare bucata. Eu prefer sa presar ingredientele pe rand, direct pe bucatile de carne, sa fiu sigura ca acestea isi vor trage aroma din toate ingredientele.
Carnea astfel pregatita, asezata intr-un vas acoperit, o pastram la rece 4-5 zile, apoi o afumam 12 ore la fum de fag. Avem grija sa intoarcem zilnic bucatile de carne, pentru a fi patrunse uniform de sosul cu vin si usturoi.
Cand este gata afumata ( nu foarte mult, pentru a nu se usca prea tare ) o pastram in congelator.
Se poate prepara atat pe gratar, cat si in tigaie sau ceaun. Va asigur ca e delicioasa.
1
Alegeti carne de oaie tanara ( eventual berbecutz ) si nu indepartati tot seul , intrucat acesta ajuta ca pastrama sa nu iasa prea uscata.
2
In fiecare zi intoarceti carnea in baiţul de usturoi, vin si condimente, pentru a obtine o pastrama uniform aromata si frageda
3
Nu lasati mult la fum, pentru ca pastrama isi va pierde din sucul propriu si se va usca prea tare
4
Nu te zgarci la usturoi si cimbru; cu cat mai mult, cu atat mai buna va fi pastrama.