Se indeparteaza samburii maslinelor, daca este nevoie si se toaca usturoiul fin.
Se incalzeste putin ulei de masline intr-o tigaie mare si se adauga maslinele si usturoiul. Se soteaza cateva minute.
Intre timp, se toaca prazul si feniculul, adaugandu-le treptat in tigaie. Se acopera cu un capac si se lasa 15 minute, amestecand din cand in cand.
Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius.
Se adauga rosiile in tigaie, zdrobindu-le usor cu o lingura din lemn. Se adauga 400 de ml de apa si tonul scurs de apa si se mai 10 minute. Intre timp, se fierb pastele al dente (cu 1-2 minute mai putin decat timpul recomandat pe ambalaj).
La final, se adauga branza cottage, pastele si patrunjelul tocat in tigaia cu sos si se transfera intr-o tava incapatoare, potrivita pentru cuptor. Se presara Parmezan ras deasupra si se coace 30 de minute, pe raftul din mijloc al cuptorului.