Pentru că astăzi este ziua păștilor și cozonacilor, n-am avut timp să pregătesc un fel principal mai elaborat, așa că am făcut pur și simplu rapid, niște paste cu sos picant. Mi-am amintit de niște prieteni francezi, care seara făceau adeseori paste cu unt, fără nimic altceva și erau foarte mulțumiți... Soțului meu i le-am servit cu pârjoluțe, dar eu le-am mâncat simple și tare bune au fost, poate datorită sosului picant care-mi place mult...
Mai întâi se face sosul. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă în tigaia cu ceapa și usturoiul. Când roșiile s-au topit puțin, se adaugă zahărul și condimentele (boia, oregano, chilli, sare, piper). Se amestecă și se lasă tigaia la foc mic, până ce mai scade puțin sosul. Atunci se adaugă sucul de roșii, se omogenizează și se mai lasă la foc mic încă 4-5 minute.
Cât timp scade sosul, se pun pastele la fiert, în apă clocotită cu sare, pentru 6-7 minute. Când sunt gata, se strecoară, se clătesc cu apă rece și se lasă în strecurătoare, la scurs.
Se pun pastele scurse bine de apă în platou, se toarnă sosul fierbinte și se decorează cu rondele de ardei iuți murați.
1
Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ca să nu se ardă și să devină amare. Căliți-le doar ușor, la foc mic și în ulei suficient și ele vor avea un gust plăcut, dulce.
2
Am redus la jumătate cantitatea condimentelor, pentru că voiam să adaug, la servit ardei iuți, murați în oțet.
3
Nu turnați tot sosul peste paste, ca să nu pară prea iute, unora. Cine vrea, mai poate să-și adauge în farfurie.