Cu umplutura dulce sau sarata, parizienele sunt de preferat in orice moment al zilei.
*Pentru "Ziua cand imi rasfat nevasta"
Aluat :
Umplutura:
Pentru uns:
Punem ingredientele pentru aluat in masina de paine, pe program de framantat si dospit, timp in care ne ocupam de umplutura.
Spalam merele, indepartam cotorul ( si coaja, daca doriti ), apoi le dam pe razatoarea mare . Presaram zahar si scortisoara in functie de cat de dulce si aromata vrem sa fie umplutura. Punem la foc mic, amestecam si lasam sa se caleasca merele pentru 5 minute. Daca merele isi lasa prea multa zeama adaugam in compozitie cateva linguri de pesmet, astfel incat compozitia sa fie destul de ferma si sa nu curga cand formam parizienele.
Cand aluatul este gata il impartim in bucati potrivite pe care le intindem cu sucitorul si le taiem in patrate sau dreptunghiuri cu laturile de 10/15 cm. ( sau cat doriti sa va iasa de mari parizienele ).
Pe o jumatate a patratelor/dreptunghiurilor punem umplutura iar cealalta jumatate o taiem fasii late de un deget. Aducem usor capetele laterale peste umplutura, apoi rulam astfel incat fasiile taiate sa ramana ultimele la rulare.
Asezam parizienele in tava, lasam la loc cald pentru a-si dubla volumul, apoi le ungem cu ou batut cu zahar si coacem in cuptorul preincalzit, la foc mic, cca. 35 40 minute.
La jumatatea timpului de coacere intoarcem tava cu celalalt capat, pentru ca rumenirea sa fie uniforma.
Cand sunt frumos rumenite le scoatem din tava si le servim calde sau reci.
1
Numarul de portii poate sa difere in functie de marimea parizienelor.