Pariziene cu mar

de Ina in Dulciuri, 10 Sep 2016 | 10569 vizualizari

 

Cu umplutura dulce sau sarata, parizienele sunt de preferat in orice moment al zilei.
*Pentru "Ziua cand imi rasfat nevasta" 

 

INGREDIENTE

Aluat :

  • 5 oua
  • 110 g unt
  • 250 g zahar
  • 300 ml lapte
  • 1,1 kg faina
  • 1/2 lingurita sare
  • coaja de la o lamaie
  • 1 pachet drojdie uscata

Umplutura:

  • mere rase ( 6-8 bucati )
  • zahar
  • scortisoara
  • pesmet

Pentru uns:

  • 1 ou
  • o lingura de zahar tos
Portii: 24
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pariziene cu mar:

Punem ingredientele pentru aluat in masina de paine, pe program de framantat si dospit, timp in care ne ocupam de umplutura. 

Spalam merele, indepartam cotorul ( si coaja, daca doriti ), apoi le dam pe razatoarea mare . Presaram zahar si scortisoara in functie de cat de dulce si aromata vrem sa fie umplutura. Punem la foc mic, amestecam si lasam sa se caleasca merele pentru 5 minute. Daca merele isi lasa prea multa zeama adaugam in compozitie cateva linguri de pesmet, astfel incat compozitia sa fie destul de ferma si sa nu curga cand formam parizienele.

Cand aluatul este gata il impartim in bucati potrivite pe care le intindem cu sucitorul si le taiem in patrate sau dreptunghiuri cu laturile de 10/15 cm. ( sau cat doriti sa va iasa de mari parizienele ). 

Pe o jumatate a patratelor/dreptunghiurilor punem umplutura iar cealalta jumatate o taiem fasii late de un deget. Aducem usor capetele laterale peste umplutura, apoi rulam astfel incat fasiile taiate sa ramana ultimele la rulare. 

Asezam parizienele in tava, lasam la loc cald pentru a­-si dubla volumul, apoi le ungem cu ou batut cu zahar si coacem in cuptorul preincalzit, la foc mic, cca. 35­ 40 minute.

La jumatatea timpului de coacere intoarcem tava cu celalalt capat, pentru ca rumenirea sa fie uniforma.

Cand sunt frumos rumenite le scoatem din tava si le servim calde sau reci.

TIPS-URI

1

Numarul de portii poate sa difere in functie de marimea parizienelor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pariziene cu mar" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Clafoutis cu prune