Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii

de mihaelar63 in Piine, 9 Feb 2015 | 8341 vizualizari

 

Daca unii sunt mofturosi la unele preparate eu va spun sincer fac nazuri la paine. Dupa ochi imi dau seama daca este proaspata. Imi place painea-paine fara potentiatori de gust, afanatori etc. Sunt clienta fidela a unei mici brutarii care lucreaza cu faina macinata in moara proprie. "Nenea" a fost maistru brutar la fabrica de paine de pe vremuri. Meserie ce mai. Foloseste faina, drojdie, apa si maia de la aluatul precedent. Eu cer mereu paine la tava. Intr-o buna zi ajungand mai tarziu am gasit doar tip franzela. "Nenea" mi-a explicat ca foloseste acelasi aluat dar copt sub forme diferite gustul va fi diferit. Stiam ca painea este influentata de gradul de umiditate, de gluten, de timp de cocere, temperatura, dar uite ca asta cu forma nu mi-o mai amintesc. Eu am experimentat: acelasi aluat sub forma de franzela la tava are un gust, iar sub forma de chifle altul. Chiflele au fost preferatele mele!!!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina alba 000
  • 800 gr lapte acru -prins de casa
  • 6 linguri ulei masline
  • 1 lingura rasa sare
  • 1 lingura zahar brun
  • 1 cub drojdie proaspata
  • 8 gr drojdie uscata
  • mix seminte
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii:

Pentru reusita framantarii ingredientele trebuie sa fie la temperatura mediului ambiant . Daca laptele acru este la rece se aduce din timp in bucatarie .

Mixati laptele acru cu drojdia , sare , zahar .

Faina cernuta se pune intr-un bol incapator .Se face o adancitura in mijloc si se pune amestecul cu lapte acru .

Cu ajutorul mixerului de mana cu paletele ondulate mixati aluatul dinspre mijloc , scuturand vasul sa se distribuie faina treptat timp de 15 minute .

Cand amestecul este omogen si observati ca aluatul formeaza valuri ungeti o bucata de folie de nailon cu ulei si asezati peste aluat .

Lasati sa creasca la loc cald 30-40 minute .

Aproximativ jumatate din compozitie am pus in tava de cozonac , am presarat seminte si am copt pana a devenit rumena-.Timpul  nu l-am cronometrat cam 30 minute cuptorul meu este mai incet si mai vechi .Eu incerc painea prin apasare si batand cu degetul in ea [ ca la o usa :D] . Cand este coapta trebuie sa sune a gol .

Din  cealalta jumatate din aluat  cu mainile unse cu ulei am format chifle rotunde presarate cu seminte ce le-am copt in tava pe folie de hartie .

Chiflele au avut nevoie de timp mai redus de coacere .Tot ele sunt preferatele mele .

TIPS-URI

1

Cat timp aluatul este la dospit acoperitil cu o bucata de folie de impachetat unsa cu ulei _ Pont de la Lorraine Pascal .

2

Pentru reusita framantarii ingredientele trebuie sa fie la temperatura mediului ambiant .

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Paine impletita in trei corzi