Azi vin cu o painica delicioasa cu umplutura de branza, care e perfecta pentru pachetelul de la scoala sau de la serviciu, inlocuind cu succes sandwich-ul. Umplutura nu e batuta in cuie, se poate pune cam tot ce va face voua placere. Eu am renuntat la carne de data aceasta si am mers doar pe mana lactatelor, preferatele mele . Am folosit cas pentru ca asa ceva am avut in casa, insa poate fi si branza/cascaval/telemea etc.
Ca sa va spun un secret...imi place painea dar...doar dimineata :P Micul meu dejun e musai sa aiba o felie de paine cu ceva (combinatii sunt destule) si o cana cu lapte. Daca imi lipsesc lucrurile astea doua, parca ceva nu e bine. Cu asta se intelege si ca eu nu consum cereale cu lapte...nu-mi plac si gata!!! Ok, si ca sa revenim la subiect va spun ca am facut painica asta impletita cu care m-am delectat cateva dimineti bune.
Aluatul il puteti face manual sau la masina de paine. Eu am ales sa-l fac manual ca sa ajustez compozitia dupa cum 'simt' eu ca e bine. Voi sa-l faceti cum va este mai comod si mai la indemana;)
Faina o cernem intr-un castron mare. Apa o punem la incalzit, apoi adaugam zaharul si drojdia sfaramata si lasam 10 minute la odihnit. In mijlocul fainii facem o adancitura si adaugam apa cu drojdia, incepem sa framantam. Cadn aluatul a ajuns intr-o stare omogena adaugam si sarea, mai framantam 2-3 minute, apoi punem uleiul si framantam pana la incorporarea completa.
Am scris 280-300 ml de apa, pentru ca asta variaza in functie de tipul de faina. Eu am folosit 300 pentru ca faina a absorbit mai multa apa, si mie imi place sa fac aluaturile mai moi. Ideea este ca trebuie sa obtineti un aluat elastic, moale dar nelipicios. In functie de asta mai puteti voi adapta cantitatile de faina sau apa.
Dupa ce am terminat partea cu framantatul, lasam aluatul la dospit pentru o ora, intr-un loc caldut, ferit de curentii de aer. Eu incalzesc putin cuptorul, 5 minute la 40 de grade, si pun acolo aluatul la dospit.
Pentru umplutura nu trebuie decat sa taiem gogosarul cubulete, mararul si patrunjelul il tocam marunt, apoi amestecam cu casul razuit pe razatoarea cu gauri mari, cu o lingurita de oregano, si cu sare si piper dupa gust. Atata tot!
Dupa ce aluatul a dospit il impartim in doua bucati egale - eu am facut doua painici mai mici, puteti sa faceti si una mare. Luam o bucata de aluat, ii dam o forma dreptunghiulara, si o impartim in 3 parti egale facand o adancitura fina in aluat cu ajutorul cutitului...atentie, nu trebuie taiata!!! In partea din mijloc punem umplutura, apoi celelalte parti le impartim in fasii subtiri de aproximativ 2-3 cm. Incepem sa aducem cate o fasie de aluat peste umplutura, continuam cu alta fasie din partea cealalta, si tot asa alternam pana terminam toate fasiile.
Rezultatul trebuie sa fie cam ca in imagine :)
Procedam la fel si cu cealalta bucata, punem cela doua paini intr-o tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu galbenus de ou si le mai lasam jumatate de ora la dospit.
Incalzim cuptorul la 200 de grade, introducem painile la in cuptor si le lasam la copt pentru 25-30 de minute. Daca vedeti ca se rumenesc prea tare, mai reduceti focul la sfarsit.
Cam asta a fost povestea painii impletite. Sa aveti pofta!