Painea de casa este cea mai buna, chiar daca se mananca imediat ce ai scos-o din cuptor. Reteta de azi este pentru o paine cu coaja crocanta, cu dospire lunga, la rece. Stiu ca e de durata, dar gustul final va va convinge ca merita.
Pentru aceasta Paine de casa cu coaja crocanta - Reteta cu dospire la rece, am folosit doar faina, apa, drojdie si sare.
Cum se prepara Paine de casa cu coaja crocanta - Reteta cu dospire la rece:
Pune drojdia faramitata intr-un castronel, impreuna cu zaharul si putina apa calduta. Lasa cateva minute pana se activeaza.
Cerne intr-un bol faina si pune sarea intr-o margine a vasului. Fa un locas si adauga drojdia, apoi restul de apa calduta. Framanta intai cu o lingura, apoi framanta pe blatul de lemn infainat pana obtii un aluat omogen, fin si dens.
Eu am folosit robotul.
Dupa framantare, pune aluatul in vas, acopera-l cu folie alimentara si pune-l la frigider pentru 24 ore.
Dupa ce a dospit la rece, scoate aluatul pe un blat infainat si aduna-l usor incepand de pe margine, apoi da-i o forma rotunda.
Pune aluatul intr-o oala de fonta tapetata cu hartie de copt, pudreaza-l cu putina faina, apoi cresteaza-l cu o lama si acopera-l cu un prosop. Lasa-l 20 minute la temperatura camerei.
Incinge cuptorul la 230 grade C.
Pune painea la copt, in vasul acoperit cu un capac si lasa-o la copt timp de 25-30 minute, apoi indeparteaza capacul. Mai lasa-o inca 15-20 minute, in functie de cat de rumenita o vrei.
Dupa coacere, scoate painea din cuptor si las-o la racit pe un gratar de bucatarie, acoperita cu un prosop curat.
Ideal ar fi sa o tai dupa ce s-a racit de tot. Este o paine foarte gustoasa, fara pic de gust de la drojdie si cu o coaja crocanta si subtire.
Este ideala pentru a pregati Reteta de sandwich cu salata de oua si somon afumat sau se poate servi cu Salata de vinete, chiar si cu