Am descoperit aceasta painita frumoasa acum un an, fix inainte de Paste. Mi-a placut foarte tare cum arata si am decis sa incerc a o coace si eu. Astfel ca am avut-o pe masa mea de Paste 2011.
Anul acesta m-am gandit ca e bine sa o fac din nou, pentru o masa din zi de mare sarbatoare. Si uitandu-ma eu (ca curca-n lemne) am observat, cu stupoare, cum spre marea mea rusine nu postasem reteta painitei. OMG! Nu ca as fi avut eu vreo contributie enorma la faurirea retetei, nu e inventia mea, nu-mi apartine. Dar ar fi fost dragut si frumos din partea mea sa postez totusi ceea ce am lucrat cu mare drag, candva.
Asa ca acum e timpul sa ma revansez si sa ma laud (ca am cu ce :P) cu minunata si frumusica mea painita de sarbatoare.
Eu am mesterit aluatul pentru painita la masina de paine, pentru ca imi este mult mai comod asa. na, nu fiecare suntem desavarsite :P, unele mai au si greseli :)) Astfel ca am pus in masina de paine laptele caldut, uleiul, ouale, zaharul, drojdia (puteti folosi si proaspata si uscata de la pliculet) faina si sarea. Am setat masina pe programul de bake (care framanta si dospeste) and... relax. Adica nu... luati voi frumusel untul si topiti-l la microunde. Apoi pregatiti cuptorul, adica ii dati foc, sa se incinga... grija mare sa nu sunati la 112 in ziua de Pasti. Dupa care luati tava mare de aragaz, aia neagra si patrata, accesoriu al marelui alb :P si puneti in ea un capac mare sau fundul detasabil al unei forme de tort, (intre 24-26 cm e ok) peste care puneti o foaie de copt unsa cu unt. Acesta va fi suportul pe care veti monta painea imediat ce suna alarma la masina (de paine). So, ... relax... coffee....smoke....
Cand masina de paine bipai, semn ca aluatul e numa bun de laut la tranta pe planseta, l-am rasturnat pe planseta unsa cu putin ulei si l-am luat la lucrat.
Mai intai l-am impartit in doua bucati egale. Din una am rupt o alta bucatica mai micuta, cam cat o bila. Acum avem 3 (trei) bucati de aluat: una mare, una mijlocie si una mica. Din cea mica vom face mijlocul painii, adica al floricelei. Buunn... bucata mica si cea mijlocie dati-le deoparte, spre asteptare intr-un bol, sub un prosopel.
Din bucata cea mare rupeti 5 (cinci) bucati egale pe care le puteti si cantari, dar merge si cu metoda traditionala ochi-mana.
Luati o biluta de aluat si cu sucitorul intideti o foaie rotunda, de marimea capacului/forma, pe care l-ati pregatit mai devreme. Puneti foaia peste foaia de copt si ungeti-o cu untul topit. Luati apoi a doua biluta, intindeti foaie rotunda puenti peste prima foate de aluat de pe suport, ungeti-o cu unt si ... tot asa pana terminati cele 5 bilute. Acum aveti 5 foi de aluat suprapuse si unse intre ele cu unt. Acum cu ajutorul unui cutit foarte ascutit vom crea ceea ce vor deveni petale de floare. Astfel, la 1 cm de margine, facem 4 taieturi. Intai o cruce si apoi in x, obtinand astfel 8 triunghiuri (acestea vor forma petalele florii) le luam incet si cu mare grija, de la varf spre exterior, rasfrangandu-le spre exterior. Se va forma o coronita.... petale de floare pe margini si un gol in interior.
Luam apoi cealalta bucata de aluat, (mijlocie), din care rupem iarasi cinci bucati potrivite ca marime si procedam la fel ca la celelalte, dupa procedeul descris mai sus. Doar ca de data aceasta taieturile din care vom obtine cele 8 petale, vor trebui facute in asa fel incat petalele coronitei mici sa se rasfranga spre exterior, cazand intre petalele coronitei mari. Astfel ca va trebui sa taiem perpendicular pe mijlocul a doua petale opuse.
Dupa ce am faurit si cea de a doua coronita, in mijlocul ramas gol vom pune bucata mica de aluat. lasam apoi painita sa se mai odihneasca vreo 15-20 minute.
O ungem cu un galbenus de ou spart in cateva linguri cu lapte, presaram pe petalele floricelei niste seminte de susan iar in mijloc seminte de mac.
Dam tava in cuptorul preincalzit bine, cam la 200 grade, pentru vreo 10 minute, dar acoperita bine cu o foaie de copt. Indepartam usor, grija mare la degete sa nu le parliti, foaia de copt de deasupra si reducem usor focul. Lasam la copt vreo 20-25 minute.
E o paine foarte gustoasa si mai ales e o paine deosebit de frumoasa, numai buna de pus pe masa intr-o zi de sarbatoare.