Paine de casa

de Ina in Piine, 11 Apr 2010 | 8681 vizualizari

 

Azi am facut paine pentru a doua oara in viata mea! Si asta pentru ca mi-a fost lene sa ies din casa... E ultima zi de CO, maine reincep serviciul, naveta... ma intelegeti...Nici nu stiti ce frumos mirosea in bucataria mea!!!

 

INGREDIENTE

   
  • 1 kg. faina
  • 2 plicuri cu drojdie uscata
  • O lingurita cu zahar
  • O ceasca cu lapte
  • 1 ou
  • O ceasca ulei
  • sare
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine de casa:

 

       Intr-o cana se dizolva  drojdia, frecand-o cu o lingurita de zahar si o ceasca de lapte cald, apoi punem si 2 lingurite cu faina.

      Faina  ( un kg.) se pune toata intr-un vas mai mare ( un lighenas de framantat coca). Facem o scobitura in mijloc, unde  turnam cca. 100ml. apa fiarta, apoi drojdia dizolvata in lapte. Acoperim vasul si-l dam la loc cald, cca. 30 min., pana creste maiaua.

Cand vedem ca a crescut, incepem framantatul, adaugand  oul, apa calda, un varf de cutit de sare si putin ulei , pentru a se putea desprinde coca de pe mana mai usor. Cand e gata framantatul, mai tinem vasul acoperit la cald, inca cca. o ora, lasand sa creasca aluatul.

       Se imparte coca in doua si se fac painici, modelandu-le dupa preferinte. ( De data asta, eu  le-am impletit  ). Se aseaza in tavi tapetate cu hartie de copt ( daca nu ai, poti pune putin ulei si tapetezi cu faina).

       Se mai lasa 20 min. in tavi, apoi se dau la cuptor pentru inca 40-45 minute.

       Cand sunt gata, le scoti din tavi , le stropesti cu putina apa si le acoperi repede cu un prosop . In felul asta coaja nu ramane tare, ci se fragezeste .

 P.S.   Ca painea sa fie de post, poti renunta la ou, iar laptele il inlocuiesti cu apa calda.  ;)

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de casa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (10)

ionela2682 1

13.04.2010, 11:22

chiar ce buna este o calavie ! din painica asta a ta!

mena29 1

14.04.2010, 14:48

nota 10

Ina 1

14.04.2010, 15:02

mena

Mie-mi zici, ionela? Totusi....n-am facut in ziua aia calavie, ca n-am mai avut din ce

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Paine integrala cu seminte