Mod de preparare maia :
Asezam cubul de drojdie intr-un castron.Adaugam apa,faina,zaharul,sarea si amestecam bine pana cand maiaua devine ca o smantana groasa.Acoperim castronul cu un prosop si lasam 10-15 minute intr-un loc caldut ca sa creasca.
Intre timp punem faina intr-un lighean de bucatarie ,adaugam apa ,sare si framantam putin .Apoi adaugam maiaua si framantam iar,apoi ulei incalzit putin si framantam .Cand aluatul nu se mai lipeste de maini ,lasam intr-un loc caldut la crescut 20-30 minute.Ligheanul se acopera cu 2 prosoape .
Dupa ce aluatul a crescut se imparte in doua . Se aseaza in doua tavi unse in prealabil cu ulei si tapetate cu faina .Se cresteaza putin cu cutitul aluatul asezat in tavi. Asezam tavile in cuptor si le lasam 15 -20 minute ,apoi intoarcem tavile si le mai lasam 10-15 minute.
Optional : cand painea este aproape gata se unge pe deasupra cu galbenus de ou ca sa capete un aspect lucios si mai lasam tavile 5 minute in cuptor.
Cand painea este gata se aseaza tavile pe un tocator ,acoperim cu un servet umed si inca unul uscat si lasam 15 minute acoperit.Apoi scoatem painile din tavi pe tocator.