Reteta este "furata" de la o cunostinta din Banat, care la randiul ei a "furat-o" de la alta cunostinta. Ei folosesc cuptoare de teracota, dar iese foarte bine la orice cuptor electric sau pe gaz.
Pentru ca painea sa ramana proaspata se acopera cu un prosop de bumbac.
3 persoane au mancat 2 zile din aceste paini, foarte sanatoase si hranitoare, prima zi a fost mancata 1 paine de pofta, iar urmatoarele doua zile au fost mancate alte 2 paini.
Se face piureul si cand este caldut se toarna intr-un bol mare
Se adauga peste piure faina cernuta, drojdia, zaharul si sarea.
Se framanta si se adauga apa calda cat sa iasa aluatul ca de paine.
Se pune uleiul si se framanta in continuare.
Se acopera si se lasa la loc cald 1 ora.
Se mai framanta odata si se lasa la dospit 30 min.
Se scoata aluatul pe o suprafata acoperita cu faina.
Se modeleaza si se pune in hartie de copt. Se mai lasa la dospit 15 minute.
Se incalzeste cuptorul inainte cu cateva minute.
Se baga la cuptor aproximativ 1 ora pana se rumeneste frumos.
1
Eu amestec drojdia uscata cu o parte din faina inainte
2
Mie mi-a scapat mai multa apa decat trebuia, am adaugat iar faina pana s-a facut aluatul ca de paine, nu a fost niciun fel de problema, nici macar la gust.
3
Se face cu piure de post, dar se poate folosi si de dulce.
4
Nu folositi piure din praf de cartofi ca cele care se gasesc in hipermarketuri.