Oua decorate cu servetele

de RODIMUR in Aperitive / Garnituri, 26 Mai 2020 | 3006 vizualizari

 

Mai sunt câteva zile până la Înălțarea Domnului, sărbătoare mare pe care creștinii o sărbătoresc, la biserică și acasă, pregătind cozonaci, pască și ouă roșii, la fel ca la Paști. De vreo trei-patru ani de când am auzit de ouă decorate cu șervețele mi-am dorit să fac și eu așa ceva și iată că acum a sosit momentul. Am pregătit șervețele cu tematică pascală și mi-am propus mai întâi să decorez doar 10 ouă. Pe urmă am mai adăugat 5 și pe măsură ce lucram, parcă mă și ”specializam”.
Adevărul este că sunt destul de migăloase, pentru că decorarea lor cere mult timp, multă răbdare și îndemânare, dar cui îi place, merită, evident să încerce...

 

INGREDIENTE

  • 15 ouă
  • 1 albuș
  • apă
  • sare
  • 5-6 șervețele fine, cu 3 straturi
  • 1 penson cu peri moi
  • 1 foarfece ascuțit
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Oua decorate cu servetele:

Ouăle (de preferință albe, dar eu n-am avut) se spală de impurități și se pun la fiert cu apă rece și sare. Se fierb la foc mic, 10 minute, după care se lasă în apa fierbinte, să se răcorească puțin, pentru a putea fi decorate.

Cât timp fierb ouăle, se mixează albușul puțin, ca să se ”dezlege”, nu ca să facă spume. 

Se desfac șervețelele cu grijă și se păstrează pentru decorare doar primul strat, cu imprimeul. Se decupează motivele/desenele cu care vreți să decorați ouăle.

Când ouăle sunt calde și pot fi ținute în mână, se șterg de apă, se ung cu albuș, cu ajutorul pensonului, pe porțiuni de câte 2- 2,5 cm pătrați. Se lipesc pe rând, unele lângă altele, bucățelele de șervețel și se întind cu mare grijă, pe suprafața oului, ca să nu se rupă. Se aplică albuș și deasupra imprimeului, iar cu pensonul, cu mare grijă și răbdare se întinde șervețelul pe ou. Este foarte greu să nu se formeze deloc cute, sau să nu se suprapună bucățelele de șervețel, mai ales că mâinile devin lipicioase de la albuș și pot face să alunece modelul pe ou. Dar, cu mare străduință, se poate ajunge la un rezultat cât de cât satsfăcător...

Odată oul decorat, se mai unge cu un strat de albuș de jur împrejur și se depune pe o farfurie, de plastic, sau de porțelan.

Când se decorează toate ouăle, se lasă cam 2 ore să se usuce bine, după care se pun la frigider unde vor sta până la servire.

TIPS-URI

1

Sunt de preferat ouăle albe, pentru că imprimeurile de pe șervețele se văd mai frumos. Eu nu le-am avut decât pe acestea...

2

Alegeți șervețele de calitate, cu trei straturi și desfaceți-le cu grijă. Veți folosi doar stratul de deasupra, cu imprimeu. Dacă veți lăsa, din greșeală și un alt strat, atunci imprimeul nu se va lipi, ci va aluneca.

3

Pentru a fierbe ouăle, verificați mai întâi să nu fie sparte, iar apoi spălați-le de impurități.

4

Puneți ouăle în apă rece cu sare, ca să nu se spargă. Dacă le veți pune în apă fierbinte, vor crăpa.

5

Fierbeți ouăle la foc mic, ca să nu se crape.

6

Mixați ușor albușul, numai cât să se ”dezlege”, nu să facă spume.

7

Dacă vreți să decorați mai multe ouă, va trebui să folosiți mai multe albușuri.

8

Ungeți ouăle calde cu albuș, pe mici porțiuni și apoi lipiți bucățelele de imprimeu, cu grijă, ca să nu facă multe cute (deloc, este cam greu) și să nu se suprapună.

9

Nu ungeți tot oul cu albuș (cum am găsit pe net niște recomandări) pentru că degetele vor deveni lipicioase și șervețelul se va lipi de mână, în loc să se lipească de ou. Ungeți cu albuș mici porțiuni, lipiți bucățelele de șervețel și continuați așa, până ce decorați tot oul.

10

După ce lipiți bucățelele de șervețel, dați un strat de albuș deasupra și continuați decorarea, până ce terminați.

11

La sfârșit, ouăle decorate se mai ung cu un strat subțire de albuș și se lasă cam două ore, pe o farfurie, ca să se usuce.

12

Păstrați ouăle în frigider, până la servire.

Daca ti-a placut reteta noastra "Oua decorate cu servetele" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Oua decorate