Am in casa o carticica de bucate la care tin eu foarte mult "Din bucataria taraneasca traditionala". Mi-a dat-o mama cand am plecat de acasa, sa ma pot descurca si eu in bucatarie, fara ajutorul ei. O rasfoiesc si acum cu drag si uite-asa mi-au cazut ochii pe reteta de ostropel.
Am spalat si curatat bucatile de pui.
Am pus vasul Zepter pe foc, l-am lasat putin sa se incinga, moment in care am adaugat ulei si bucatile de pui. Vasul fiind incins, uleiul s-a incins si el repede, iar puiul s-a rumenit imediat. L-am intors si pe partea cealalta, am acoperit vasul cu capacul si am oprit focul.
Am lasat puiul la inabusit, cu focul oprit, pana acul indicator al capacului a ajuns in zona galbena.
Carnea e bine patrunsa acum si am scos-o pe un platou.
In uleiul ramas in vas am pus usturoiul tocat marunt, am amestecat putin, cat sa prinda uleiul gust de usturoi, am adaugat sucul de rosii si o cescuta de apa. Desi initial am pregatit rosii, m-am gandit ca se face mai repede mancarea daca folosesc suc de rosii.
Am lasat sa mai fiarba putin, cat sa se lege putin sosul. La final am adaugat sare, piper si patrunjel tocat.
Am facut rapid si o mamaliguta si am mancat cu mare pofta.
Sper ca v-am starnit si pe voi... :)
1
Pentru ca acopar vasul cu capacul, puiul nu se prajeste, ci se inabusa, fiind gatit mai sanatos.
2
In reteta de ostropel originala, dupa ce se scoate carnea, se pune in ulei putina faina, ca sa lege sosul. Eu prefer sa omit faina de cate ori e posibil.
3
Daca puneti rosii, curatati-le de pielita, taiati-le si adaugati-le, fara a mai pune apa. Sunt ele destul de zemoase.