Bine v-am regasit, eu m-am intors dintr-o vacanta destul de lunga despre care o sa va povestesc zilele acestea.Azi va prezint un preparat romanesc pe care l-am facut in scurta sedere in Romania. Totul a inceput la raionul de peste cand mi-am zis ca voi testa cativa pesti romanesti, aveam in oferta guvizi, crap romanesc si novac. Pentru ca novacul era singurul pe care nu il gatisem inca am ales sa fie el cina noastra. Am luat un exemplar de 2,5 kg pretul a fost super ok 7,9 lei pe kg si de prospetime nu se punea vorba, impecabil.
Cand preparam un peste de aceasta talie este pacat zic eu sa il lasam intreg si sa nu il facem filé, o operatiune simpla care nu necesita decat putina indemanare. Va prezint maniera mea de a face un peste filé total amatoare dupa ce voi incepe cursurile de cuisine din toamna sper sa pot sa va arat si maniera profesionista de a dezosa un peste. Se incepe prin inalturarea cu o foarfeca de bucatarie a tuturor aripioarelor. Apoi aveti de ales sau incepeti incizia orizontala de pe creasta pestelui si pastrati capul pana la final sau puteti taia capul de la inceput, eu prefer cea din urma varianta. Incepem deci de pe spinarea pestelui cu o incizie lunga si continuam incet urmand linia oaselor. Dupa ce am desprins intreaga bucata de carne se palpeaza usor cu mana si daca raman oase se extrag usor cu mana sau cu o penseta, in cazul pestilor mari procedeul este simplu.
Novacul ca si crapul este un peste destul de fad la gust el insusi dar un execelent absorbant de arome asa ca este preferabil sa fie preparat alaturi de legume aromate si sa fie bine condimentat. Pentru condimentare am folosit, sare, piper, putina lamaie, condimente pentru peste ( cu fenicul, rozmarin, coriandru ) . Pentru patul de legume am folosit rosii, ceapa taiata solzisori, morcov si ardei colorat, in plus am mai adaugat ulei de masline in cantitate foarte mica ( novacul etse un peste gras) , putin vin si o canita de apa. Ierburi aromate am folosit telina verde, cimbru verde si 2-3 foi de dafin.
Preparare: se taie si se aseaza legumele intr-o tava pentru cuptor, se condimenteaza si se aseaza peste ele pestele bine condimentat. Se presara uleiul de masline si vinul peste peste si legume si se aseaza ierburile aromate. Peste peste am presarat si cateva boabe de piper si telina verde. Se adauga putina apa si este gata pentru cuptor.
Se lasa la cuptor acoperit primele 20 de minute apoi inca 10-20 minute descoperit la o temperatura medie, in functie de cuptor. Se serveste cald acompaniat de ce garnitura doriti, eu am optat pentru orez fiert dar puteti sa folositi si cartofi sau fasole verde fiarta. Este excelent la gust si plin de aromeme, trebuie sa recunosc ca m-a surprins intr-un mod placut. Va doresc pofta buna