Am facut tortuletul de Craciun, pozat cu telefonul :), dar va asigur ca a fost delicios! Inspirat de la Gabitza :)
Pentru blat, separa ouale si freaca bine galbenusurile cu uleiul, pana devin cremoase, apoi adauga si apa.
Bate albusurile cu un praf de sare si cand incep sa se intareasca pune zaharul treptat, pana obtii o bezea tare si lucioasa.
Pune galbenusurile peste bezea si mixeaza la viteza cea mai mica.
Amesteca faina cu cacao si praf de copt si cerne-le apoi deasupra si incorporeaza cu o spatula usor, cu miscari de jos in sus. Pune esenta de rom si mai amesteca o data.
Tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu inel detasabil si rastoarna aluatul, apoi coace totul la 180 de grade, cam 40 de minute. Verifica daca este facut cu o scobitoare.
Scoate apoi blatul si lasa-l sa se raceasca.
Lasa o margine de 2 cm si taie apoi cu un cutit de jor imprejur, ca un inel, in interiorul blatului, dar ai grija nu pana jos. Scobeste apoi blatul si sfarama-l in firimituri si lasa-l deoparte.
Prepara apoi crema. Opreste 100 ml de smantana si mixeaz-o cu mascarpone pana devine moale si cremos. Mixeaza restul de smanatana pentru frisca si cand incepe sa se intareasca adauga zaharul pudra pana devine tare. Amesteca apoi mascarpone cu frisca, usor cu o spatula. Pune fulgii de ciocolata si vanilia si incorporeaza usor si gata crema. Este foarte tare, consistenta, nu e nevoie de intaritor de frisca.
Taie bananele pe lungime si asaza-le in blatul scobit. Pune apoi toata crema si imbraca tortul, dand forma de cupola.
Presara apoi pe tot tortul blatul sfaramat si decoreaza cu bombonele sau cu pudra de cacao. Lasa-l la frigider pana in momentul servirii.
1
Nu este nevoie sa insiropezi blatul, este destul de umed si moale.