"Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe

de Mihaela11_jo in Supe, 31 Mai 2011 | 8287 vizualizari

 

Iuta (Corchorus olitorius) este o plantă anuală din familia „Malvaceae” care se cultivă pentru fibrele care se obţin din tulpina plantei care se utilizează la confecţionarea frânghiilor sau unei pânze pentru saci.
In limba araba este cunoscuta sub numele de "mlukhieh".
"Mlukhieh" este una dintre cele mai populare mancaruri din lumea araba.
Se cumpara sub forma de tulpini de 70-100 cm lungi; se culeg doar frunzele; trebuie cca 2 kg de tulpini pentru a obtine 500 de grame de frunze.
Se poate gati si cu carne de miel sau de vita.
Tara de origine pare sa fie Egiptul unde este cunoscuta inca din epoca faraonica si se prepara foarte frecvent cu carne de iepure sau crevete.
Este pregatita de patura mai saraca doar cu cuburi de Maggi de pui .
Supa ia o consistenta mucilaginoasa , asemanator supei de bame.

 

INGREDIENTE

  • 1/2 kg  frunze de nalba( l. araba:mlukhieh, nume stiintific: corchorus olitorium)  
  • 4 piepturi de pui( sau un pui intreg)  
  • 1 ceapa de marime medie taiata marunt  
  • 7-8 catei de usturoi taiat marunt  
  • 1 lingura de coriandru verde taiat marunt  
  • 3 rosii de marime medie  
  • 1 ardei iute taiat marunt( optional)  
  • 3 linguri de ulei de porumb pentru calit usturoiul si coriandrul verde  
  • 3-4 linguri de ulei de masline pentru pui  
  • 1/2 ligurita condiment mixt macinat( All spice,cuisoare,coriandru,ghimbir, cardamom,scortisoara,foi de dafin)  
  • sare dupa gust  
  • piper proaspat macinat dupa gust  
  • 1,5 litrii de apa  
  • sucul de la o lamaie( optional)  
  • ketchup  
  • 2 fire de rozmarin
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe:

Se spala puiul si se pune la fiert in apa cu sare impreuna cu ceapa, rosiile intregi( doar crestate putin)  si condimentele  intr-o cratita de fiert sub presiune 30 de minute.

Cand puiul este fiert se scoate intr-un vas termorezistent, se asezoneaza cu ketchup, se sareaza si pipereaza, se stropeste cu putin ulei de masline si se pune la cuptor cu putin din supa in care a fiert si 2 fire de rozmarin. Se lasa la cuptor pana se roseste bine.

Frunzele de mlukhieh se spala, se usuca pe un prosop de bucatarie, apoi se taie marunt( manual sau cu ajutorul unui mixer). Rosiile se scot din supa, se decojesc si se readauga impreuna cu frunzele de mlukhieh taiate marunt. Se fierb bine pana supa scade( trebuie sa aiba un aspect mucilaginous).

La ultimele clocote se adauga usturoiul calit in ulei cu coriandrul verde. Se serveste  cu garnitura de orez simplu si muraturi asortate. Optional se poate adauga in farfurie suc de lamaie sau ardei iute verde.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra ""Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

Mihaela11_jo 1

06.06.2011, 21:19

Deyutzky

Doralinda 1

02.12.2012, 22:29

Da, arata bine! Dar depinde de la tara la tara. Versiunea mea e cum ai vazut din egipt si se numeste molokhia, dar eu nu gasesc aici frunze proaspete! La tine e usor in amann, dar tot e bine ca gasesc si congelata! Oricum, e foooaaaarte gustoasa!!

samira2 1

27.09.2013, 12:44

Este o mancare pe cat de gustoasa pe atat de sanatoasa,atat eu cat si membrii familiei o adoram..ce mai adaug eu in plus este zeama de la lamaie,inca odata felicitari pentru asa reteta deosebita,pupik.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

ieri la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

Rețetă de chec de post – Desert pufos și aromat

pe 20.11 la 10:44

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Supa crema de rosii cu fidea si mozzarella