Printre legumele preferate de mine se numără şi prazul. Nu că ar fi vreo legumă care să nu-mi placă, după cum bine ştiţi. Prazul îl gătesc în felurite forme, recunosc, de cele mai multe ori în zilele de post, dar şi în zilele "de dulce" când îl combin cu carnea.
Pentru azi am ales varianta cu carne, o combinaţie de gust şi culoare ce dă savoare oricărei mese.
Se prepară foarte simplu.
Carnea de porc se taie bucăţele (ca pentru gulaş) şi se prăjeşte un pic, cât să se rumenească puţin. Între timp se curăţă şi se toacă prazul în bucăţele de cca 2 cm. Se curăţă legumele şi se dau pe răzătoare (ţelina şi morcovul). O parte de morcov l-am tăiat beţişoare. Legumele astfel pregătite se călesc într-o cratiţă în cca 50 cl ulei, peste care se adaugă şi prazul. Se completează cu apă (atât cât să nu acopere definitiv ingredientele), se pun bucăţelele de carne, piperul, sarea şi dafinul şi se lasă la foc mic. Eventual e bine să se acopere vasul fiindcă se înăbuşă mai repede prazul, reducând timpul de preparare. Cu câteva minute înainte de final se adaugă bulionul şi sosul de ardei iute. Eu am folosit "iuţica" primită premiu. Se toacă pătrunjelul şi se adaugă peste îngredientele fierte şi se mai lasă un minut la fiert.
1
pătrunjelul sa fie verde
2
pastă de ardei iute - o lingură