Frunzele de varza se desprind de pe cotor si se pun la desarat in apa rece. Se va schimba apa de cateva ori.
Ceapa tocata marunt si morcovul dat pe razatoarea cu ochiuri mici se calesc usor in cca 50 ml ulei de masline. Se adauga jumatate din conserva de rosii si se omogenizeaza. Ciupercile se curata si se spala, apoi se toaca marunt si se adauga peste legumele calite. Se adauga si orezul spalat in cateva ape si se fierbe totul la foc mic pentru cateva minute, amestecand din cand in cand. Se potriveste gustul de sare si piper si se condimenteaza dupa gust cu fulgi de ardei iute, usturoi si cimbru. La sfarsit se pune si patrunjelul verde tocat marunt. Se da deoparte si se lasa la racit.
Compozitia se ruleaza in foile de varza bine scurse de apa. Sarmalele se asaza intr-o cratita pe fundul careia am pus nervurile tocate si ce-a mai ramas din foile de varza. Se acopera cu un alt strat de varza tocata, se presara cu cimbru. Restul de rosii in suc se toarna deasupra, apoi completam cu apa, atata cat sa fie sarmalele bine acoperite.
Se acopera cratita cu un capac si se da la cuptor la foc mediu pentru cca 50-60 de minute, pana varza este bine fiarta. Daca mai este necesar in timpul fierberii se completeaza cu apa calda.
Se servesc calde, cu mamaliguta. Dar sunt bune si reci.