Inițial am plecat de la rețeta Ritei, CulinaryRainbow, nătut în stil oriental ;) http://www.bucataras.ro/retete/naut-in-stil-oriental-74204.html și am ajuns la varianta românescă leurdă și ștevie.
Noul ajutor din familia Zmeilor, Alin, de fapt slow cooker Crock-Pot-ul, mi-a fost de mare folos ;) Gata cu vorbăria, spor la treabă și poftă bună ;)
Boabele de năut se pun de seară la hidratat, în apă rece, cât să le acopere.
A doua zi, se scurg de apă și se pun la fiert în vasul ceramic al aparatului Crock-Pot slow cooker 4,7 L Digital, setat la HIGH pentru 3 ore.
După ce s-a scurs timpul de fierbere, se strecoară boabele de năut și se curăță vasul de ceramică. În vasul curățat se adaugă rondelele de praz și morcovii baby, prunele confiate, cu 2 linguri de ulei de măsline cu aromă de portocale, se programează aparatul Crock-Pot la HIGH pentru 30 de minute. După cele 30 de minute se adaugă, boabele de năut fierte, leurda și frunzele de ștevie mărunțite, se asezonează de sare, șofran și ghimbir, se adaugă cca. 1000 ml apă fierbinte, apoi se lasă la gătit pe nivelul HIGH cca. 2 ore ;)
După ce s-au gătit toate ingredintele se finalizează mâncarea cu ”rântașu-ul” din laptele de soia și amidonul ;) adică, amidonul se desface în lapte și se toarnă în mâncarea fierbinte, amestecându-se până ce se formează un sos omogen ;), lăsându-se la gîtit la programul Slow, cca.30 de minute.
Apoi se oprește aparatul și se adaugă tăițeii chinezești, fără ou, se amestecă cât să se înglobeze, apoi se lasă la odihnă, acoperit cca. 10 minute. Spor și poftă bună!