De curând, căutând informații despre una, alta, am aflat că năutul s-ar mai numi și ”mazărea berbecilor”. Am zâmbit. Cum adică ”mazărea berbecilor”?!
Păi, uite-așa! Cândva, când Dobrogea a căzut sub stăpânire otomană s-au creeat primele culturi de năut de pe acest pământ românesc. Verile lungi și secetoase au constituit climatul perfect pentru dezvoltarea acestuia. Se pare, totuși, că mocanii pășteau oile ( berbecii ) din primăvară până în toamnă pe câmpia dobrogeană, provocând pagube însemnate comunităților din zonă. Năutul era preferatul lor și astfel i-au dat această denumire.
Interesant, nu-i așa? :)
Acum să vă explic rețeta. :)
Pentru începu am pus năutul la fiert în apă cu un praf de sare.
Am tras la tigaie pulpele împreună cu zahărul brun pentru a se rumeni ușor. Nu îndepărtăm pielea deoarece va înlocui adaosul de grăsime. Le-am acoperit cu două linguri din pasta de ardei.
Am adăugat ceapa și morcovii tăiați felii, apoi arpagicul și stafidele. Am acoperit cu un capac și am lăsat să fiarbă la temperatură mică, în suc propriu. Completați cu puțină apă dacă este nevoie.
Am adăugat năutul fiert pe jumătate peste pulpele din tigaie. Am păstrat și apa în care a fiert acesta și am mai lăsat la foc potrivit cca. 15 minute.
Când năutul s-a fiert complet am adăugat restul de pastă de ardei. Am potrivit gustul cu sare și am așezat totul pe două farfurii acoperind fiecare pulpă de pui cu peperoncino în ulei de măsline.
Am servit cu biscuiți integrali nesărați.
Poftă bună!
1
Puteți înlocui peperoncino în ulei de măsline cu felii subțiri de ardei iute.
2
Vă recomand să folosiți năut curățat sau să-l curățați voi. Acesta are o coajă care devine ușor transparentă după fierbere și care este bine să fie îndepărtată.