Rețete de suflet
Îmi place foarte mult cașcavalul pane și m-am gândit că ar fi foarte bine să fac alături o garnitură savuroasă, de legume proaspete și vitaminizante. Așadar am făcut o mâncare de mazăre, gustoasă și frumoasă, apetisantă și de nerefuzat.
Se curăță cepele, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, până se înmoaie, la foc mic și în ulei suficient.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii și pătrunjeii) se spală, se taie și se călesc de asemenea în tigaie, la foc mic, peste ceapă.
Se spală ardeii grași, se curăță de cotoare și de semințe, se taie julienne și se călesc în tigaia cu celelalte legume. Se adaugă 100 ml de supă de legume și se lasă tigaia la foc mic.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă n tigaie. Se mai toarnă 100 ml de supă de roșii și după 5-6 minute se adaugă și mazărea spălată și scursă (eu am folosit mazăre de la conservă, care este deja fiartă, dar care trebuie clătită în multe ape și scursă).
După încă 5 minute la foc mic, se condimentează mâncarea cu: sare, piper și boia de ardei, după care se ia tigaia de pe foc și se presară mărarul tocat, pregătit în prealabil.
Se acoperă preparatul cu un capac, ca să se mențină cald și se prepară cașcavalul pane. Se porționează cașcavalul în felii de 1 cm grosime. Se mixează două ouă cu sare și piper și pe două farfurii se pun făina albă și pesmetul.
Se dau feliile de cașcaval prin făină, apoi prin ou, din nou prin făină, apoi din nou prin ou și la urmă prin pesmet, având grijă ca felia să se ”îmbrace” bine, de jur împrejur.
Se prepară astfel toate feliile de cașcaval și apoi se prăjesc la foc iute, scufundate cu totul în ulei încins, ca să se rumenească rapid pe ambele fețe și să nu mai fie nevoie să fie întoarse pe partea cealaltă. Când sunt rumenite, se iau cu o paletă și se depun pe o farfurie pe care s-a pus în prealabil hârtie absorbantă.
Când este gata cașcavalul pane, se servește imediat cu mâncarea de mazăre alături, rămasă caldă și ea.
1
Pregătiți legumele dinainte, pentru ca mâncarea să se facă repede. Dacă legumele vor sta mult la preparat, se vor terciui. Este bine și aspectuos ca legumele să se vadă frumos în farfurie, în forma în care au fost puse.
2
Feliile de cașcaval nu trebuie să fie mai subțiri de 1 cm.
3
Uleiul trebuie să fie fierbinte înainte de a pune cașcavalul la prăjit.
4
Pentru că trebuie mult ulei, care să acopere feliile de cașcaval este bine să folosiți tigăi cu circumferința mică.
5
Feliile de cașcaval trebuie scufundate cu totul în uleiul încins, ca să se rumenească simultan pe ambele fețe și să nu fie nevoie să fie întoarse.
6
Cașcavalul pane trebuie preparat repede, la foc iute și în ulei încins, ca să nu se topească și să se împrăștie în tigaie.
7
După ce se rumenesc frumos pe ambele fețe, feliile de cașcaval pane se iau cu paleta și se depun pe o farfurie în care s-a pus hârtie absorbantă în prealabil, pentru a scăpa de uleiul în exces.