"Maftoul "cu pui- specific Palestinei

de Mihaela11_jo in Pui, 26 Noi 2010 | 9792 vizualizari

 

"Maftoul" este o mancare specifica Palestinei; se prepara la ocazii deosebite ,cum ar fi nuntile si funeraliile.
Se prepara de obicei cu carne de pui( mai ieftina) dar si cu carne de oaie.
Se gateste tot timpul anului, dar este considerata mai ales o mancare de iarna, fiind foarte consistenta.
Este foarte asemanator cu cuşcuşul gatit in tarile arabe din nordul Africii; dar acesta este pregatit cu faina de gris si are o culoare mai albicioasa.
Maftoulul se pregateste din burgul( grau sfaramat) marunt si faina de grau, care se freaca in maini cu o cantitate mica de apa ,ulei de masline si sare pana se obtin bilute mici de aluat( cu cat e gospodina mai priceputa ,cu atat sunt mai mici bilutele).
Este o operatie foarte laborioasa si azi se foloseste de gata de la supermarket uscat sau congelat.
Se gateste pe aburi intr-o cratiata speciala de lut-qasriyeh-; gospodinele obisnuiau sa izoleze cele 2 cratite supapuse cu aluat, pentru ca aburul sa nu iasa pe lateral.
Azi se folosesc cratite de aluminiu sau inox.

 

INGREDIENTE

  • 1 pui mare
  • 1 kg maftoul( uscat sau congelat)
  • 1/2 kg cartofi mici
  • 1/2 kg ceapa mica
  • 1 ceapa mare
  • 5 morcovi mari
  • 1/2kg rosii mici
  • 1 conserva de boabe de naut fiert
  • 2 linguri chimin
  • sare dupa gust
  • piper proaspat macinat dupa gust
  • 3 linguri ulei de masline
  • 3 linguri margarina de palmier
  • 2 linguri pasta de rosii
  • 3-4 fire de rozmarin proaspat
  • cratita speciala pentru maftoul; este compusa din 2 cratite suprapuse; cratita superioara are baza perforata, astfel ca maftoulul se fierbe pe aburi
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Maftoul "cu pui- specific Palestinei:

Puiul se curata, se taie in sferturi si se pune la fiert intr-o cratitat de fiert sub presiune in apa cu sare , 1 ceapa mare intreaga si 3 morcovi taiati in jumatati; se fierbe o jumatate de ora.

Se strecoara supa de pui si se pune in cratita inferioara( cca 2/3 din capacitatea cratitei).

Cand supa a inceput sa fiarba, in cratita superioara se adauga maftoulul cu o ceapa mica, taiata marunt, 2 lingurite de chimin,1/2 lingurita de sare, piper proaspat macinat dupa gust si margarina de palmier.

Se acopera cu capacul si cand incepe sa se patrunda de aburul din cratita inferioara, se lasa 45 de minute, amestecand din cand in cand.
Dupa 25 de minute se adauga cartofii curatati de coaja( daca sunt mai mari se taie in jumatati sau sferturi) si morcovii taiati bucati mai mari in cratita inferioara in supa de pui.

Dupa inca 10 minute se adauga rosiile. Dupa alte 5 minute se adauga boabele de naut din conserva si pasta de rosii.
Intre timp , puiul fiert se pune intr-o tava de cuptor cu 1/2pahar supa de pui,3-4 fire de rozmarin proaspat, se unge cu ketchup , se sareaza si condimenteaza cu piper proaspat macinat.. Se toarna pe fiecare bucata de pui ulei de masline si se da la cuptorul preincalzit pana se rumeneste.

Pe un platou se scoate maftoulul si se pun peste el 2-3 polonice din supa de pui. Se aseaza pe maftoul rosiile, ceapa , boabele de naut si cartofii din supa si apoi bucatile de pui . Restul de supa se pune in farfurii de supa. Se serveste cu muraturi asortate sau salate.

Optional se pot adauga la supa de pui vinete sau dovlecei

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Se poate prepara cu maftoul proaspat, uscat, congelat sau cuşcuş.

Daca ti-a placut reteta noastra ""Maftoul "cu pui- specific Palestinei" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

adasev12 1

16.03.2011, 08:29

super prezentare poze f expresive si convingatoare produsul final chiar arata excelent... desi sun acam complicat.... ....bravo

Lau 1

16.03.2011, 08:42

Mihaela11_jo 1

17.03.2011, 16:24

Ada e o reteta putin mai laborioasa, dar nu atat de complicata pe cat suna
Sufletista

COMENTEAZA

RETETA RECOMANDATA
Piept de pui cu rosii si mozzarella