Celebrele madlene (madeleines) frantuzesti sunt prajituri traditonale de Craciun- dar le savurezi in orice perioada a anului...
Numele le vine de la Maria-Madgalena, cea care a crezut cu tarie in Iisus. Este in egala masura prajitura diminetii de Craciun, dar si cea pe care o gusta Mosul, alaturi de un pahar de lapte, cand aduce daruri.
Are nevoie de o forma speciala pentru a fi coapta.
Cantitatile sunt pentru 36 de prajituri.
Ouale cu un praf de sare si zaharul le mixam bine pina se albesc si se topeste tot zaharul, cam 5 minute.
Adaugam apoi apa de trandafiri, putin lapte, faina cernuta impreuna cu praful de copt. Adaugam apoi untul topit si racit adaugat cate putin impreuna cu restul de lapte. Omogenizam bine si adaugam si coaja de lamaie.
Ungem formele cu unt si le presaram cu faina. Excesul de faina il scuturam.Mie nu mi-au ajuns formele si le-am copt pe celelalte in forme de briosa.
Turnam compozitia omogena in forme cu ajutorul unei linguri si dam la cuptorul dinainte incalzit la 180 de grade C pentru 20 minute. Madlenele isi vor dubla volumul....
Prajitura va fi crocanta pe margine si foarte pufoasa la mijloc. Pofta mare !
PS. Lulu multumesc mult ca mi-ai reamintit reteta...
1
Dupa ce s-au copt si racit se pot pudra cu zahar daca va place.