Kürtős Kolacs (cozonac secuiesc)

de lia maria in Dulciuri, 3 Feb 2011 | 48533 vizualizari

 

Mi-am dorit de multa vreme, sa fac si eu acasa, acesti cozonaci care ne plac la toti. Singurul impediment era lipsa formelor. Si cum nu am reusit sa-mi achizitionez „instrumentele necesare” nici pana acum, mi-am pus imaginatia la treaba si am improvizat : cateva tuburi de carton(de la folia alimentara, prosoape hartie,etc, nu le-am aruncat, le-am pastrat...vre-o 8 la numar) le-am imbracat cu folie de alumniu si mi-am facut forme pentrut Kürtős.
Mai subtirei cozonaceii mei, cei drept...dar va garantez , ca sant la fel de gustosi.

 

INGREDIENTE

  • Aluat
  • 30 gr drojdie
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri zahar tos
  • 500 gr faina
  • 2 oua intregi
  • 2 galbenusuri
  • 80 gr margarina
  • un varf de cutit de sare
  • Sirop  
  • 200g zahar
  • 100ml apa
  •   Glazura  
  • 8 linguri zahar tos
  • 200g nuca macinata

     

Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Kürtős Kolacs (cozonac secuiesc):

Am pus ingredientele pt aluat in masina de paine, am setat-o pt framantat si dospit si am lasat-o sa-si faca treaba. Intre timp am pus apa si zaharul pe foc si l-am lasat sa dea cateva clocote, mai exact pana s-a topit zaharul, apoi am dat siropul la rece.

Am amestecat nuca cu zaharul si am pus amestecul intr-o tava/platou, in care sa am suficient spatiu pt tavalitul formelor.

Dupa ce aluatul a dospit, l-am intins pe planseta presarata cu faina intr-o foaie de aprox 1cm, pe care am taiat-o in fasii late cam de 2 cm .
Am uns formele, cu putina margarina si am infasurat  fasia de aluat, in spirala. Am uns cu sirop, spirala de aluat dupa care am tavalit-o prin zaharul cu nuca.

Am asezat formele in tava tapetata cu hartie de copt, lasand putin spatiu intre ele si le-am pus in cuptorul dinainte incalzit,  pentru 20’. I-am lasat cam 10-15 sa se raceasca, apoi rasucind usor, i-am scos de pe forme.

Sant la fel de gustosi si calzi si reci deopotriva. Pofta buna!

TIPS-URI

1

pentru coacerea kúrtósului adevarat,aveti nevoie de cativa cilindrii de lemn sau metal cu diametrul de cca 10 cm si lungi de 20-25 cm. se coc deasupra jarului din carbune de lemn.

Daca ti-a placut reteta noastra "Kürtős Kolacs (cozonac secuiesc)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (94)

Micutza Luana 1

06.09.2013, 17:57

Xandrinne 1

06.09.2013, 18:31

Un deliciu! Imi aduc aminte de copilarie, cand mergeam in cantonamente la Sovata, mancam pana nu mai puteam

Am salvat reteta.

Gabrielle_Gabi 1

06.09.2013, 22:51

O bunatate !

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Kurtos - Colac secuiesc