Cozonac impletit cu fructe uscate si migdale

de Corinuta in Dulciuri, 3 Mai 2013 | 5039 vizualizari

 

M-am inspirat iar de pe un sait unguresc.....fac unguroaicele astea o mancare dom'le ! Am zis ca fac doar unul, pana la urma facui doi, al doilea l-am facut cadou. Ce sa va mai spun, l-as lauda dar nu l-am gustat, e foarte pufos , mai multe sa o intrebati pe Eliza, ca ea a mancat deja :D

 

INGREDIENTE

  • 500 g faina
  • 250 ml lapte
  • 80 g zahar
  • 80 g unt
  • 1 ou
  • 1 plic drojdie uscata
  • un praf de sare
  • 50 g stafide
  • 50 g caise uscate
  • 50 g migdale
  • 1 galbenus pentru uns deasupra
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac impletit cu fructe uscate si migdale:

Pentru inceput va spun ca faina 000 eu nu am gasit pe aici asa ca gatesc cu faina tip 450,  ce-o fi insemnand asta, nu stiu! :) In al doilea rand trebuie sa va marturisesc ca nu am cernut-o deloc, ca nu am cu ce :))

Deci: se amesteca faina cu praful de sare si cu drojdia uscata. Laptele se incalzeste putin si se amesteca cu zaharul si untul pana acestea se topesc. Oul se bate bine si se amesteca cu putin lapte. Se toarna toate peste faina si se framanta bine 10-15 minute, daca aveti "ajutor" ca mine, dureaza putin mai mult :) Rezulta un aluat moale, nelipicios, care se pudreaza cu putina faina si se acopera cu un prosop, apoi se lasa sa dospeasca la loc caldut o ora si un pic, pana isi dubleaza volumul.

Intre timp se toaca caisele si impreuna cu stafidele se pun la inmuiat in apa calduta. Separat se pun la inmuiat si migdalele, dupa care se decojesc si se toaca. Lasam deoparte o lingura de migdale tocate pentru presarat deasupra.

Se imparte aluatul in 3 parti aproximativ egale, eu l-am cantarit, avea aproape 300 g fiecare. Se intinde cate o foaie dreptunghiulara, mai mult lunga decat lata, se presata cu amestec de fructe si migdale si se ruleaza usor. Cele trei rulouri se impletesc usor, lipindu-le capetele. 

Se aseaza cozonacul intr-o tava unsa sau tapetata cu hartie de copt si se acopera, lasandu-l sa mai creasca - tot la loc caldut - cel putin 30 de minute. Se unge cu galbenus deasupra si se presara cu migdale, inainte de a-l coace in cuptorul preincalzit 45-60 de minute la 180 de grade. 

Se scoate din cuptor si se lasa in tava la racit 10 minute, dupa care se scoate pe un gratar. Se taie cand s-a racit.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

pentru doi cozonaci, dublati cantitatile

2

daca se rumeneste prea repede deasupra, acoperiti cozonacul cu o folie de aluminiu

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac impletit cu fructe uscate si migdale" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu umplutura mixta