Iepurele inabusit (Braised rabbit) este o reteta traditionala irlandeza, care mi-a atras atentia in cartea de bucate Irish, adusa de prietenii mei Liliana si Dan, tocmai din Irlanda. Nu am rezistat tentatiei de a pregati aceasta reteta si pot spune ca n-am gresit atunci cand am facut aceasta alegere - a iesit delicioasa, asa incat o sa v-o propun si voua pentru un meniu de weekend.
Pregatire ingrediente pentru preparare: Spalati bine iepurele si taiati-l bucati. Puneti bucatile de iepure intr-o oala cu apa rece, in care adaugati o lingura de sare. Lasati iepurele in apa minim 2 ore. Dupa aceea scurgeti apa si lasati iepurele sa se scurga bine intr-o strecuratoare.
Cat sta carnea la scurs, taiati morcovul rondele, ceapa taiati-o bucati mari, iar tulpinile de telina bucati de 1/2 cm lungime. Tocati apoi patrunjelul verde si taiati cuburi mici baconul.
In cele 60 g de faina adaugati 1/2 lingurita de sare si de piper negru macinat, si amestecati bine pentru a integra bine condimentele. Preparati supa de pui dintr-un cub de concentrat de pui si practic aveti toate ingredientele pregatite.
Preparare iepure inabusit: Puneti bucatile de carne pe un prosop de hartie, ca sa-l uscati bine de apa.
Adaugati apoi bucatile de iepure intr-un castron mare si presarati faina pe deasupra. Amestecati bine, ca sa se prinda uniform faina pe bucatile de carne, dupa care scuturati usor pentru a indeparta surplusul de faina si asezati bucatile de carne intr-un bol.
Faina ramasa nu o aruncati, puneti-o deoparte intr-o farfurioara, fiindca o sa aveti nevoie de ea mai tarziu. Aveti acum totul pregatit si puteti incepe prepararea iepurelui inabusit.
Puneti intr-o tigaie uleiul si untul, si lasati-le sa se incinga laolalta, la foc mediu. Adaugati apoi bucatile de carne si rumeniti-le bine pe ambele parti, pana capata o culoare maro-aurie. Dupa ce s-au rumenit, scoateti-le si puneti-le intr-un bol.
In aceeasi tigaie adaugati baconul sa se rumeneasca, pana capata o culoare maro-aurie, dupa care scoateti baconul din tigaie si puneti-l peste bucatile de iepure.
Adaugati in tigaie ceapa, morcovul si telina, si rumeniti-le 2 minute, amestecand din cand in cand. Dupa ce s-au rumenit legumele, presarati pe deasupra lor, in tigaie, faina care v-a ramas, pana cand se absoarbe toata grasimea din tigaie. Rumeniti apoi inca un minut, amestecand permanent.
Turnati, peste legume, supa si berea neagra si lasati sa fiarba 2-3 minute.
Adaugati inapoi in tigaie iepurele si baconul, lasati sa dea dea in fiert, dupa care condimentati cu sare si piper dupa gust. Adaugati si jumatate din patrunjelul tocat si amestecati din nou, pentru a integra in mod uniform toate ingredientele.
Turnati totul intr-o tava, acoperiti cu folie de aluminiu si introduceti tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade. Tineti tava in cuptor, la 200 de grade, timp de 20-25 de minute, dupa care reduceti temperatura la 150 de grade si mai lasati in cuptor 1 ora si jumatate.
Dupa ce a trecut 1 ora si jumatate, scoateti tava si indepartati folia de aluminiu. Iepurele inabusit este gata pentru a fi servit.
Puneti in farfurii, atat legume cat si bucati de carne, si presarati pe deasupra restul de patrunjel tocat.
Il puteti servi cu garnitura de cartofi (natur, copti in coaja sau piure).