Iahnia de fasole uscată albă este foarte bună oricând, dar în post este un deliciu, mai ales cu mămăliguță caldă.
Fasolea se alege, se spală și se pune la înmuiat, cu multă apă, cu o seară înainte.
Se strecoară apa în care s-a umflat fasolea, se adaugă altă apă (rece) și se pune la fiert, la foc iute. Se schimbă apa de două ori, cu apă caldă, pentru a nu se întări fasolea.
În timp ce fasolea fierbe se pregătesc legumele. Ceapa se curăță se spală, se taie mărunt și se călește în ulei la foc mic, până devine transparentă. Usturoiul se curăță, se spală se taie mărunt și se călește și el, peste ceapă.
Celelalte legume (morcovul, pătrunjelul, țelina) se curăță, se spală și se răzuie fin, după care se călesc și ele peste ceapă și usturoi, până se înmoaie. Se adaugă un pahar de apă și se fierbe totul încă 5-6 minute.
Când fasolea a fiert (fără să se sfărâme) se strecoară de apă și se pune în cratița în care s-au călit legumele. Se toarnă sucul de roșii și se lasă fasolea la fiert, la foc mic, încă 10-12 minute, să mai scadă puțin sosul. Se condimentează cu sare, piper, cimbru și o foaie de dafin. După încă un clocot, se oprește focul de la aragaz, se presară frunzele de pătrunjel, spălate și tăiate din timp, se pune un capac și se lasă iahnia "să se odihnească".
Între timp se pregătește o mămăliguță deasă, dar nu foarte tare. Se unge un bol cu ulei și când mămăliguța este gata, se toarnă în bol, se lasă 3-4 minute, ca să ia forma vasului, după care se răstoarnă pe o farfurie. Se face un cuib din mămăliguță și se umple golul cu iahnia de fasole.
1
Puneți fasolea la înmuiat cu o seară înainte. Dacă nu aveți timp, atunci după ce alegeți și spălați fasolea, turnați peste ea apă clocotită, acoperiți vasul cu un capac și lăsați-l așa timp de 2-3 ore. După acest interval de timp, strecurați fasolea și puneți-o la fiert cu apă fierbinte, pe care o veți mai schimba de două ori.
2
Nu folosiți decât apă caldă/fierbinte la fierberea fasolei, ca să nu se întărească.
3
Nu prăjiți ceapa prea tare, ca să nu devină amară, ci înmuiați-o doar puțin, până devine ca sticla și atunci va fi dulce și bună.
4
Dacă nu aveți suc de roșii, puteți folosi pastă de tomate, subțiată cu apă caldă, sau bulion.