Mi-aduc aminte ca obisnuiam sa fac fasole la ceaun de o tona la diverse targuri, iarmaroace si alte minunatii de genul, amestecand cu una bucata vasla, si facand o febra musculara a doua zi de mi-era mai mare dragul. Va dati seama ca "pe-asta mica" am aranjat-o numaidecat - nici n-am stat la discutii cu ea.
Coaceti usturoiul in cuptor;
Lasati fasolea la inmuiat cu o seara inainte;
Puneti-o la fiert cu sare, 2 morcovi, 2 cepe, 1 telina si 2 buc de pastarnac (intregi) (timpul de fierbere al fasolei este influentat de calitatea sa);
Cand bobul s-a fiert, scurgeti apa intr-un castron;
Spalati, curatati si taiati morcovii cubulete;
Taiati ceapa si ardeii cubulete;
Zdrobiti usturoiul in mojar;
Tot in mojar zdrobiti boabele de coriandru si semintele de chimen;
Incingeti uleiul si caliti morcovii;
Adaugati apoi ceapa, coriandru, chimen si boia, caliti-o bine si cand devine translucida turnati doua polonice din zeama in care a fiert fasolea;
Adaugati ardeiul gras si usturoiul;
Cand toate legumele au fiert, adaugati fasolea si bulionul;
Completati cu zeama din care a fiert fasolea daca vi se pare prea groasa;
Adaugati apoi zaharul si cimbru;
Lasati-o sa fiarba la foc mic pana va scade;
Pofta buna !