Gulas unguresc cu carne de porc

de Meea in , 30 Iun 2018 | 7371 vizualizari

 


Maratonul nostru pentru gătit alături de DELIKAT continuă cu o nouă provocare: GULAȘ UNGURESC CU CARNE DE PORC! Prima rețetă am postat-o aici (musai să o citești și să o pui în aplicare dacă încă nu ai apucat) și astăzi continuăm cu exploratul noilor condimente.
         Câte emoții mi-a creat acest gulaș. Mă crezi sau nu, nu am mâncat NICIODATĂ. Sau poate am mâncat când eram inactivă mintal sau ceva, deoarece eu nu-mi amintesc. Oricum, vine sora mea acasă pusă pe ordine: să-i fac gulaș cum mâncase ea în Ungaria! D-poi ce sunt eu? Îmi place să gătesc pentru familie, dar habar n-aveam ce e un gulaș. Adică aveam o idee destul de vagă. Probabil te gândești că sunt o ciudată și poate chiar sunt. Oricum, aflasem apoi că toți erau înnebuniți după gulaș, dar nu-i auzisem niciodată să vorbească despre așa ceva. Poate mâncau pe ascuns... mă apuc de treabă, neștiind de fapt de ce mă apuc ha! M-am documentat cum am știut mai bine și am încercat să-i intuiesc gustul. M-au trecut toate emoțiile, știi ce greu este să gătești ceva ce nu ai mai mâncat? Adică să nu știi ce gust trebuie să aibă? Termin treaba, dar nu gust. Mi-e prea teamă. Aștept să ajungă toată lumea acasă și le pun mâncarea în față. Cred că unul dintre ei leșinase când a vazut că am făcut tocmai gulaș, dar nu-mi mai amintesc exact. Ce îmi amintesc însă este reacția tuturor. Nu prea pot să o descriu... vă spun doar că am auzit:”Ți-am spus să faci un gulaș ca în Ungaria, nu să mă faci să mă simt în Ungaria!” Ha! Era de bine... a plăcut tuturor! Chiar și mie... am devenit acum obsedată de gulaș!
         Originile gulașului datează din Evul Mediu, când era pregătit de păstorul maghiar pe foc deschis, iar ardeiul nu era încă folosit ca ingredient. Gulașul era la acel timp o simplă supă de carne prăjită și ceapă. Gulyáshús a fost declarat un fel de mâncare național maghiar la sfârșitul secolului al XVIII-lea, dar a fost consumat, la fel ca și paprica, numai de către agricultori. Cu toate acestea, Gulyáshús a fost folosit și de nobilime pentru a sprijini autonomia națională a Ungariei în Austro-Ungaria. Pe atunci nu existau cărți de bucate tipărite în limba maghiară. Prima rețetă de gulaș a apărut în 1819 într-o carte de bucate din Praga. Rețeta s-a răspândit rapid în afara Ungariei și nu s-a mai folosit doar carne de vită, ci și carne de porc, de oaie și de cal. Gulyás (gulaș) este o supă gulaș maghiară, îngroșată cu mult praf de boia. Carnea este gătită la foc mic cu ceapă, până când devine moale. Există multe rețete de gulaș, dar se pare că cea mai apreciată a fost cea cu cartofi și csipetke (găluște).
         Bineînțeles că nu putem face un gulaș ca la carte dacă nu folosim și ingredientele potrivite. Nouă gamă DELIKAT oferă diferite sortimente de condimente din 100% ingrediente naturale. Nu sunt folosiți potențiatori de aromă, de aceea, gustul oferit de condimentele DELIKAT este unul autentic, garantat de ingredientele de cea mai bună calitate. Întregul proces de fabricare, de la recoltarea ingredientelor și până la asamblarea produselor, este realizat cu minuțiozitate, pentru ca produsele să ofere un gust bogat și plin de savoare. Mai mult, pentru a păstra proprietățile nutritive și gustul autentic al ingredientelor, condimentele sunt uscate în mod natural și ambalate în condiții ce asigură un nivel ridicat de calitate și siguranță. Produsele nu conțin monoglutamat de sodiu. Condimentele specializate, inclusiv amestecurile de ierburi, conțin sare sau sare de mare, deoarece acestea sunt special concepute pentru a oferi o aromă unică, iar ingredientele sunt mixate în proporții ideale, pe baza unor rețete atent concepute, fără a mai fi necesară adăugarea niciunui alt ingredient. Condimentele simple, nu conțin nimic altceva înafară de ingredientul de bază, prin urmare, nu au în compoziție nici sare (ex. pliculețele oregano conțin doar oregano, etc.).
Pentru ce tipuri de preparate sunt potrivite condimentele simple?
IENIBAHARUL: aromatizarea peștelui, marinarea cărnii de porc/oaie sau la prepararea murăturilor.
CHILLI: specific bucătăriei mexicane, special pentru preparatele cu carne și legume.
MĂGHIRANUL: asezonarea preparatelor din pește, mâncărurilor cu cartofi și varză, supelor și sosurilor.
BOABELE DE MUȘTAR: asezonarea cărnii/ murăturilor în oțet.
OREGANO: poate fi adăugat la carnea de porc/vită/pui/miel/pește, fructe de mare, legume, sosuri de roșii.
BOIA DE ARDEI DULCE/IUTE: asezonarea cărnii de pui/porc/miel și a tocănițelor/gulașului/mâncăruri cu legume, a sosurilor de roșii.
PIPERUL NEGRU: condimentarea sosurilor,  cărnii de porc/pui/vită/miel/pește.
ROZMARINUL: special pentru asezonarea mielului, a vânatului, a cărnii de porc/pui.
CIMBRIȘORUL: conferă un gust aparte fripturilor din carne de vită, tocanelor, dar și mâncărurilor cu vinete, dovleci, cartofi, roșii sau ciuperci.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente:
  • 500 g carne de porc
  • 2 cepe
  • sare, usturoi
  • condimente din noua gamă DELIKAT: boia de ardei iute, boia de ardei dulce, ierburi și boia, ierburi și mărar
  • 5 cartofi mai mici
  • 2 morcovi
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ardei gras galben
  • apă
  • Ingrediente csipetke (găluște):
  • 1 ou
  • 60 g făină
  • 2 linguri apă
  • sare
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gulas unguresc cu carne de porc:

 

     Tăiem carnea de porc bucățele și o prăjim în untură. Adăugăm ceapa tăiată în bucăți mai mari. După ce s-a călit și ceapa vom pune sare, 2 linguri de boia dulce, 1 lingură de boia iute și o lingură de ierburi și mărar. Nu fiți zgârciți cu boiaua, rezultatul din final merită orice sacrificiu ha. Punem jumătate de pahar de apă, acoperim vasul și îl lăsăm la foc mediu spre mic pentru 50 de minute. Amestecăm din când în când și mai adăugăm apă când se evaporă. Nu trebuie să fie foarte multă apă la acest pas, doar cât să nu se prindă boiaua sau carnea. Între timp, tăiem cartofii bucăți mai mari, ardeii îi tăiem mărunt, iar morcovii îi dăm pe răzătoare sau îi tocăm mărunt.Adăugăm toate legumele și usturoiul peste carne. În acest moment vom adăuga apă multă, cât să acopere tot. Lăsăm gulașul pe foc pentru încă 40 de minute.

       Acum ne apucăm să facem găluștele. Nu știu de ce, dar din tot procesul de pregătire a gulașului, aceste găluște mă entuziasmează cel mai tare ha! Tare drăguțe și de efect.

       Batem oul cu ajutorul unei furculițe, apoi punem sare și apa. Începem să adăugăm făina treptat. Când nu se mai poate amesteca cu furculița, se începe frământarea ușoară a aluatului până când obținem un aluat moale. Împărțim aluatul în 2-3 bucăți. Formăm din fiecare bucată câte o baghetă subțire, apoi tăiem bucățele tot așa, subțiri, deoarece se vor umfla la fierbere.Găluștele se adaugă peste gulaș (după cele 40 de minute de fierbere) și se mai lasă încă 15 minute pe foc pentru a se fierbe și găluștele.

          Gata toată treaba, tot ceea ce avem de făcut acum este să împărțim această delicioșenie cu restul familiei atât cât ne lasă sufletul ha!

      

Daca ti-a placut reteta noastra "Gulas unguresc cu carne de porc" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Gulas de vita cu cartofi