Gratin de cartofi cu chorizo și Morbier

de Catalina L in Mancaruri cu carne, 7 Dec 2015 | 3240 vizualizari

 

Este un fel de mancare complet si gustos. Acompaniat de o salata verde este o bunatate....

Chorizo

Un carnat de porc din carne tocata mare, cu usturoi, boia de ardei iute si alte mirodenii. Se foloseste mult in bucataria mexicana si spaniola. Chorizo mexican se face din carne de porc proaspata, in timp ce versiunea spaniola foloseste carne afumata. Coaja se scoate, iar carnatul trebuie faramitat inainte de a fi pus in mancare. Este foarte bun la supe, sosuri si enchilada.

Morbierul este o brânză franceză din lapte crud și integral de vacă, cu pastă presată nefiartă. Se produce în departamentul Jura, în regiunea Franche-Comté, și în special din comunaMorbier, al cărei nume îl poartă.
Se prezintă sub forma de roată cilindrică plată, cu marginea exterioară ușor convexă, cu diametrul de 30-40 cm , cu o inaltime de 5- 8 cm și cu greutatea cuprinsă între 5 și 8 kg. Coaja naturală este netedă, de culoare variind de la gri-deschis la galben-portocalie. Pasta este de culoarea fildeșului, suplă, onctuoasă și fondantă, cu gustul de smântână. Se caracterizează prin o dungă neagră centrală orizontală, a căreia origine rămâne încă neclară.
Brânza Morbier face obiectul unei denumiri de origine controlată (AOC) în Franța, apoi al unei denumiri de origine protejată (AOP) în Uniunea Europeană. 


(surse : wikipedia, http://www.ce-inseamna.ro/)

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de cartofi
  • 1 ceapa
  • 1 catel de usturoi
  • 100g chorizo
  • 200 g Morbier
  • 4 linguri de smântână
  • arpagic
  • sare și piper
  • 1 lingura de ulei de măsline
Portii: 6
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gratin de cartofi cu chorizo și Morbier:

Gatiti cartofii cu tot cu coaja în apă clocotită până când sunt fierti.

Se curata de coaja si se taie cuburi sau rondele.

Curatam si tocam marunt ceapa si usturoiul. 

Le punem la prăjit în uleiul de măsline.

Se adaugă chorizo-ul taiat bucatele, apoi cartofii  si sare și piper. 

Branza Morbier se taie cubulete. Se adauga peste cartofi 2/3 din branza si smantana. Amestecam bine si luam de pe foc.

Se toarna intr-un vas mare la cuptor (se pot face si portii individuale).

Puneți deasupra restul de Morbier.

Se coace la 200 ° C timp de aproximativ 15-20 de minute.

Serviti fierbinte cu o salata verde.

Pofta Buna!!!!

TIPS-URI

1

a servi cu o salata verde asezonata

Daca ti-a placut reteta noastra "Gratin de cartofi cu chorizo și Morbier" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (10)

Catalina L 1

07.12.2015, 13:57

merci Motane, am modificat, nu remarcasem - asa scrie in wikipedia romaneasca

miki_a 1

07.12.2015, 14:35

Ce bunatate ai pregatit!

dantes 1

08.12.2015, 11:05

Super!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Toad in the hole