Eu fac de obicei gombotii din aluat de cartofi, dar m-am uitat pe blogul Laurei Laurentiu si am vazut o reteta de gomboti din aluat cu gris si am zis sa incerc.E mai usor de facut, dar totusi imi plac mai mult cei din aluat de cartofi. Dar si astia au iesit foarte buni, am facut 30 de gomboti si nu mai e nici unul:)) Drept e ca ai mei sunt mari mancai :)) Deci multumesc Laurei pt reteta si pt toate retetele traditionale de pe blogul ei. Ioooi ce amintiri din copilarie placute mi-a trezit...(mama e banateanca) :))
pt aluat:
prune (pt 30 de gomboti)
Reteta mea e pt 30 de gomboti, deci pt 15 gomboti se imparte fiecare cantitate a fiecarui ingredient la jumatate.
Am pus apa si untul la fiert cu un pic de sare si cand a inceput sa clocoteasca am pus cele 400 gr gris si l-am lasat pe foc pana s-a ingrosat mestecand mereu, sa nu se faca gogoloase. L-am lasat la racit si am prajit in 50 gr unt cele 250 gr de gris ( ca sa nu se arda untul in tigaie se adauga o lingura de ulei) pana s-a rumenit, mestecand mereu. Apoi am pus in el 1 lingura zahar tos, 2 linguri zahar vaniliat, 1 lingura scortisoara.
Prunele spalate bine le-am scos samburii, le-am taiat in 2, daca sunt mari se poate si in 3, apoi am pus peste ele 2 linguri zahar tos si o lingura de scortisoara.
Am facut un aluat din grisul racit, faina si oua. Apoi am facut gomboti din aluat cu o jumate de pruna in mijloc. I-am introdus cu grija intr-o cratita in care apa cu o lingurita de sare deja clocotea si i-am lasat sa fiarba cam 2 minute dupa ce s-au ridicat la suprafata, apoi i-am scos cu o spumiera si i-am dat prin grisul prajit cu zahar si scortisoara si i-am asezat pe o tava unde au stat foarte putina vreme, pt ca foarte curand au disparut de am crezut ca s-a mutat triunghiul bermudelor la mine in bucatarie.:). Dar nu m-am speriat pt ca sunt deja obisnuita cu astfel de "activitati paranormale" in bucatarie la mine :)))