Cand privesc in urma la copilaria mea, primul gand se indreapta catre buna mea bunica, blanda, credincioasa, iubitoare si o foarte buna bucatareasa ardeleanca( ani buni a gatit la cantina), imi aduc aminte perfect mirosul de mancare cum numai ea stia sa faca...si acum simt gustul ciorbei ardelenesti de fasole, a supei de chimen....ah preferata mea...a lichiului cu pere si smantana......si... al gogosilor dospite pe vatra, si apoi prajite la ceaun...Doamne cine le poate uita vreodata?....si cum fiecare inghititura era o reala placere si bucurie pentru un suflet de copil....va invit sa le gustam impreuna :)
Faina se cerne. Drojdia se amesteca cu laptele caldut, o lingura de zahar si uleiul( cei 50 ml)si se lasa la dospit 15 minute la loc cald.
Se amesteca apoi ouale cu faina, zaharul, praful de sare, laptele, uleiul, drojdia, si aromele. Framantam aluatul si la sfarsit se adauga lingura de ulei apoi se amesteca din nou pana se desprinde frumos de pe maini( nu se mai lipeste). se lasa la crescut la loc caldut pana isi dubleaza volumul...la mine a durat o ora si jumatate cresterea.
Aluatul se pliaza de cateva ori spre interior si se imparte in doua.
Fiecare bucata se intinde pe suprafata de lucru unsa cu ulei. Se lucreaza cu sucitorul si se intinde bine foaia. Se decupeaza cu forma( sau cu paharul) gogosile si se lasa la crescut din nou pe masa de lucru, in jur de 20 de minute.
Punem ceaunul pe foc, si-l umplem cu ulei. Vom pregati un lighean de bucatarie, il tapetam cu hartie prosop si aici vom scoate gogosile la scurs.
Prajim gogosile cu grija si ele se vor infuria :))) si aproape ca se vor intoarce singure...eu le intorc pe ambele parti de vreo doua ori...atentie mare nu plecati de langa ele caci riscati sa le ardeti. Focul trebuie sa fie iute dar nu foarte tare :) Eu sacrific una mereu ca sa imi dau seama de timpul de prajire( asta ca sa nu le scoatem crude)
Se scot, se scurg, apoi cand se mai racesc se pudreaza cu zaharul pudra vanilat...
Sunt delicioase...merita probate:)
1
Scoateti din timp ingredientele sa fie la temperatura camerei
2
Gustati drojdia sa nu fie amara
3
Cerneti faina
4
Aveti rabdare la prajit sa nu le ardeti