Porfiti sa va serviti...avem pentru toata lumea! :)))))))))) Simple, umflate, rujate, pudrate, mai mari, mai mici, inelus in vartecus si cel mai important....umplute cu crema de vanilie, asa ca la bucatarasi acasa...as fi spus ca la Ruxy, insa cred ca stiti deja! :)))
Crema de vanilie:
Se pregateste maiaua: drojdia se lichefiaza cu 6 linguri lapte caldut din total, se pune deasupra o lingurita zahar pudra si o lingurita faina, se amesteca si se lasa 10 minute la loc cald, pana incepe sa se umfle.
Faina se cerne, untul se taie bucati, ouale se bat usor.
Intr-un vas, se pune faina, untul moale pe margine, ouale batute usor, se adauga laptele cald pe margine( nu fierbinte!), sarea, coaja de portocala, praful de copt, vanilia.
In mijloc, se pune drojdia lichefiata si se amesteca pana la omogenizare, apoi se framanta fix 5 minute, ridicand permanent aluatul de jos de la baza in sus. Se pune deasupra aluatului o folie de prospetime unsa cu ulei. Se ia un vas mai mare ( alt lighenas) se umple cu apa fierbinte si se pune vasul cu aluatul deasupra( ajuta cresterea). Eu am pus vasul la loc cald, in bucatarie.
Intre timp, se pregateste crema de vanilie: se pune laptele cu vanilia la foc intr-un ibric( vas), ouale se amesteca cu zaharul si faina plus 3 linguri lapte din total. Cand laptele este fierbinte, se toarna crema de ou si se amesteca fara oprire pana se ingroasa si da cateva clocote, se opreste focul se pune untul si se mixeaza. Deasupra cremei se pune o folie de prospetime si se pastreaza la temperatura camerei.
Cand a crescut suficient aluatul, se rastoarna pe o suprafata usor infainata si se imparte in doua bucati. O bucata se tine la loc cald in vas, cealalta bucata de aluat se lucreaza.
Aluatul se imparte in doua bucati si fiecare se intinde intr-o forma rotunda, se decupeaza cu forma pentru gogosi mai micute, restul gogosilor se formeaza in mana de dimensiunea unei mingiute ( ele oricum vor mai creste inca 30 de minute).
Dupa ce se formeaza toate gogosile, se asaza pe foaie de copt, se acopera cu o folie de prospetime unsa cu ulei si se mai lasa la cald inca o jumatate de ora.
Gogosile se prajesc in ulei fierbinte din belsug, 3 sau 4 minute, eu nu pun mai mult de 4 bucati in vas, se intorc cu grija, se scot pe un servet curat de hartie la scurs, apoi se pudreaza cu zahar pudra vanilat.
Gogosile mari, se vor umple cu posul cu crema de vanilie.
Sunt minunat de delicioase!