Alex a poftit la gogosi americane si mami ce altceva are de facut decat sa-i indeplineasca poftele copilului? Asa ca iata desertul de azi . Gogosi aromate, glazurate si ornate numai bune de savurat alaturi de o ceasca de cafea. Reteta e una simpla si obisnuita de gogosi, aluat dospit, doar ca sunt decupate sub forma de ineluse.
Intr-un bol incapator se pune faina amestecata cu zaharul pudra, zaharul vanilat, praful de sare si drojdia uscata. Se amesteca cu o lingura, apoi se adauga ouale batute, coaja rasa de lime,untul moale si in final se adauga laptele caldut. Se omogenizeaza ingredientele, apoi se framanta aluatul pana cand nu se mai lipeste de mana sau de peretii vasului. Bolul se acopera cu un prosop uscat si se lasa aluatul sa creasca o ora, timp in care isi va dubla volumul.
Dupa acest timp, aluatul se intinde intr-o foaie cu grosimea de 1 cm si cu ajutorul unui pahar mai mare se decupeaza cerculete. Interiorul fiecarui cerc se decupeaza cu un pahar mic de tuica sau cu orice altceva astfel incat sa rezulte niste uneluse. Inelusele se lasa pe planseta infainata inca 30 minute, dupa care se prajesc in baie de ulei.
Atentie, uleiul trebuie sa fie fierbinte si focul mic, astfel incat gogosile sa se rumeneasca frumos. Daca focul e prea puternic, gogosile se vor arde la extrerior si vor ramane crude in interior. Se scot pe prosoape de hartie pentru a absorbi surplusul de ulei.
Se servesc pudrate cu zahar, glazurate cu ciocolata, cu diverse gemuri sau sosuri de fructe, in functie de preferinte. Eu am topit la microunde 150 g ciocolata amaruie, am adaugat frisca lichida atat cat sa rezulte un sos suficient de gros cat sa nu se scurga de pe gogosi, am dat fiecare gogoasa prin ciocolata si am presarat bombonele colorate, fulgi de ciocolata amaruie sau ciocolata alba data pe razatoare.