Toamna este anotimpul cel mai generos, legumele găsindu-se din abundență. O tocăniță de legume este oricând bine venită, mai ales în zilele de post dar nu numai. Este o mâncare pe gustul tuturor, putând constitui un prânz delicios sau o cină ușoară.
Curățăm și spălăm bine legumele. Ceapa o tocăm ceva mai mare, morcovii îi tăiem rondele (sau îi dăm prin răzătoarea mare) iar ardeii, vinetele și roșiile le tăiem cubulețe, de mărimea dorită. La fel procedăm cu țelina, cartofii și varza iar conopida o desfacem bucățele nu prea mari, dacă punem și din aceste legume, în ghiveci.
Punem uleiul la încins, într-o cratiță/tigaie potrivită. Sotăm legumele, mai întâi ceapa până ce devine transparentă ca sticla, apoi adăugăm ardeii și rădăcinoasele și lăsăm la rumenit 3-4 minute. După aceea, eu am transferat totul într-o oală mai mare, deoarece nu încăpeau toate legumele, în tigaie! Adăugăm acuma vinetele și roșiile, crenguța de cimbru, punem capacul și lăsăm să fiarbă, la foc mic, până ce scade zeama lăsată de legume iar sosul rămas este la consistența dorită. Putem să îndepărtăm crenguța de cimbru, în orice moment, dacă nu dorim să-i dea ghiveciului, un gust prea puternic. Când este gata, oprim focul și condimentăm cu sare, piper și boia de ardei, după gust. Tot acuma adăugăm pătrunjelul verde, tocat mărunt și usturoiul, pentru un plus de savoare.
Observație1: Odată cu vinetele și roșiile, adăugăm și țelina, cartofii, varza și conopida, dacă dorim să punem în ghiveci.
Observație2: Amestecăm periodic, ca să nu se prindă de fundul vasului!
Dacă nu am pus și cartofi, putem servi ghiveciul de legume cu cartofi natur, cartofi piure, în amestec cu orez fiert sau doar cu pâine.
Poftă bună!
1
Amestecați periodic, ca să nu se prindă ghiveciul, de fundul vasului.
2
Ceapa, ardeiul și roșiile pot fi tăiate și peștișori (julienne), după preferință.
3
Puteți adăuga și alte legume de sezon, dacă aveți: țelină, varză dulce, conopidă, fasole păstăi... chiar și cartofii tăiați cubulețe.
4
Dacă nu ați pus și cartofi, serviți ghiveciul de legume cu cartofi natur, cartofi piure, în amestec cu orez fiert sau doar cu pâine.
5
Ghiveciul se poate pregăti și în sezonul rece, bineînțeles folosind îngrediente din conservă, dacă nu găsim proaspete, în market.