Din prune se pot face două feluri de gem: din fructe tocate, dar și din fructe întregi, sau înjumătățite.
După ce am făcut gem ca o pastă, din fructe tocate, am preparat și gem din jumătăți de prune.
Pentru un astfel de gem, alegeți fructe coapte, dar tari, nu trecute din copt, pentru că este plăcut să rămână și prune întregi, sau jumătăți de prune.
Pentru un gem de calitate trebuie să respectați următoarele proporții: puneți 1 kg de zahăr tos la 3 kg de prune necurățate, sau la 2 kg de prune fără sâmburi.
Din ingredientele de mai jos am făcut 7 borcane de gem de prune jumătăți.
Se curăță fructele de codițe, se spală bine, se scot sâmburii, iar jumătățile de prune se pun într-un vas cu pereți largi și groși. Se adaugă 1 kg de zahăr tos.
Se acoperă vasul și se lasă la rece până a doua zi, pentru ca zeama lăsată de fructe să dizolve măcar parțial zahărul și astfel gemul să se lege mai repede.
A doua zi, se pune vasul la un foc iute, peste o tablă, ca să nu fie în contact direct cu flacăra aragazului. Se poate pune vasul și la cuptor, unde riscul ca fructele să se prindă de fundul vasului este foarte mic, dar în acest caz, prepararea gemului va dura mai mult timp.
Din când în când se agită vasul și se amestecă ușor cu o lingură de lemn, ca să nu se sfarme prea tare fructele. Se adună spuma care se formează la fierbere, având grijă să nu luați și din sirop.
Pentru a verifica dacă este gata, veți lua vasul de pe foc și veți pune, cu o linguriță, puțin gem pe o farfurie rece. Dacă gemul își păstrează forma și nu se împrăștie, atunci el este gata.
Se toarnă gemul în borcane curate, încălzite în prealabil, ca să nu se spargă. După ce gemul s-a răcit, se pun borcanele neacoperite într-o tavă și se introduc în cuptorul cald, la un foc mic, unde se țin până ce gemul prinde deasupra o crustă groasă.
Se lasă borcanele în cuptor până ce se răcesc, după care se scot, se închid ermetic și se depozitează la un loc curat, uscat, răcoros și aerat.
1
Pentru ca gemul să aibă o culoare frumoasă, trebuie să-l preparați la foc iute și în cantități mici (3 kg).
2
Zahărul se pune în vas odată cu prunele.
3
Vasul în care preparați gemul nu trebuie să fie pus direct pe flacără. Puneți sub el o tablă și astfel fructele nu se vor prinde de fundul vasului.
4
Fierbeți gemul la foc iute. În caz contrar, fructele vor fierbe prea mult timp, până să scadă și culoarea gemului se va închide.
5
Legați bine gemul, ca să nu se formeze mucegai la suprafața lui.
6
Pentru o mai mare siguranță, sterilizați gemul în cuptor, după ce l-ați pus în borcane, până ce deasupra lui se va foma o crustă groasă.
7
Controlați periodic borcanele cu gem și dacă veți constata că s-a format mucegai, adunați-l cu o lingură curată și uscată, după care mai fierbeți gemul încă 10-15 minute.
8
Nu păstrați gemul lângă surse de căldură, pentru că va fermenta.
9
Consumați gemul de prune ca atare, sau ca adaos la diferite dulciuri.