reteta mea !
Piersicile pe care le-am cumparat au fost destul de coapte, asa ca le-am putut curata foarte usor. In cazul in care sunt mai tari, le scufundam 2 minute in apa fierbinte, apoi 2 minute in apa rece si se decojesc foarte bine. A rezultat un castron de fructe curatate de samburi si coaja si taiete bucati mari. Trebuie avut in vedere si cat de dulci sunt, caz in care reducem (nu cu mult) cantitatea de zahar.
Preparam siropul din zahar, apa, lamaie si sarea de lamaie. Nu se pune multa apa, fiindca fructele isi vor lasa si ele zeama. Lasam sa fiarba pana se leaga siropul.
Adaugam apoi fructele si incepem sa culegem spuma formata. Imi place mult aceasta metoda de a face gemul, mai intai prepararea siropului, pentru ca fructele se fierb destul de repede si raman intregi.
Nu se tine foarte mult, chiar daca amestecul este destul de lichid, nu va faceti probleme, cand se raceste se incheaga.
Se pune fierbinte in borcanele sterilizate la cuptor si se pastreaza in camara pana la iarna. La cine rezista, bineinteles.
Mi-au iesti 4 borcane de 400 grame.
1
Nu fac multa cantitate deodata, cu cat e mai putin, cu atat se fierbe mai repede, iar bucatile raman intregi.
2
Gemul sau dulceata de piersici iese mult mai fina daca decojim fructele